У Харківській області набирають добровольців у «Гвардію наступу»

Створено вісім штурмових бригад.

Міністерство внутрішніх справ України запустило національну компанію «Гвардія наступу» та створило вісім штурмових бригад, у які розпочався набір бійців.

Усього по Україні наразі створені вісім добровольчих підрозділів: шість підрозділів у Національній гвардії України, а також по одному — в Нацполіції та Державній прикордонній службі. Це наступні підрозділи:

1. Бригада Державної прикордонної служби «Сталевий кордон»;

2. «Червона калина» (захисники, які брали участь у боях у Донецькій та Луганській областях, обороняли Київ);

3. Бригада Національної поліції України «Лють»

4. «Рубіж» (бійці, які відстоювали Гостомельський аеропорт та Рубіжне у Луганській області);

5. «Спартан» (штурмова бригада, яка обороняла Харків);

6. «Кара-Даг» (бригада, яка буде звільняти Крим);

7. «Буревій» (бригада утилізації російських військових);

8. «Азов» (один з основних осередків оборони Маріуполя).

Набір кандидатів у ці підрозділи стартував і у Харківській області. Як пояснив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, ситуація на фронті дуже важка, однак контролюється Збройними силами України. Наразі потрібні нові люди, тому була створена «Гвардія наступу». Головною метою створення «Гвардії наступу» є отримання якісних, нових, добре оснащених та підготовлених бойових формувань, які посилюватимуть сили оборони під час деокупації територій України.

Як вступити до «Гвардії наступу»?

До штурмових бригад набирають як поліцейських, прикордонників та нацгвардійців, так і цивільних. Це не є мобілізацію, набір проходить добровільно. Вступити до бригад можуть люди будь-якого віку, окрім неповнолітніх та людей похилого віку. Приймають і чоловіків, і жінок. У штурмових бригадах будуть різні підрозділи, у тому числі медичні та матеріального забезпечення.

«У чому принципова різниця формування штурмових бригад на базі МВС від мобілізації? Це — ні в якому разі не мобілізація. Штурмові бригади формуються виключно з добровольців. Добровольці з числа поліцейських, які проходять службу зараз в поліції, з числа цивільних, які готові будуть служити в поліцейських підрозділах», — зауважив начальник Головного управління Нацполіції у Харківській області Володимир Тимошко.

Набір у штурмові бригади «Гвардії наступу» розпочинається із центрів надання адміністративних послуг. У Харківській області визначили п’ять таких ЦНАПів:

  • у Харківському районі (місто Мерефа, вулиця Культури, 2-Б);
  • у Красноградському районі (місто Красноград, вулиця Більовська, 92);
  • у Лозівському районі (місто Лозова, вулиця Грушевського, 2);
  • у Богодухівському районі (місто Богодухів, вулиця Молодіжна, 2);
  • у Чугуївському районі (місто Зміїв, вулиця Адміністративна, 16).

У ЦНАПі необхідно подати відповідну заяву. У кожному центрі надання адмінпослуг є три представники — від Нацполіції, Нацгвардії та Держприкордонслужби, у яких можна отримати інформацію про певну штурмову бригаду та умови служби й визначитися, до якої доєднатися. Також можна заповнити анкету за посиланням тут.

Потім кандидат має пройти військово-лікарську комісію. Володимир Тимошко зазначив, що відбір проходитиме ретельно. Будуть перевіряти стан здоров’я людини, фізичну підготовку, особисті дані (наприклад, наявність чи відсутність судимості, звільнення з роботи у поліції).

Усі штурмові бригади вже мають бойовий досвід, вони створені на базі бригад оперативного призначення. Як розповів заступник начальника Східного територіального управління Національної гвардії України, полковник Сергій Ховайло, у Харкові знаходиться 3-тя бригада оперативного призначення ім. полковника Петра Болбочана. Ця бригада з першого дня війни бере участь в обороні України. Спочатку вона захищала Харків, тепер виконує завдання на Бахмутському напрямку. У створеній штурмовій бригаді будуть люди з бойовим досвідом.

«Що стосується Нацгвардії, на всій території держави формується шість таких бригад. Це будуть не новостворені бригади, вони будуть формуватися на основі бригад оперативного призначення, які є в складі Нацгвардії України, — пояснив Сергій Ховайло. — Там будуть люди, які мають певний бойових досвід. І завдяки тому, що прийдуть нові мотивовані добровольці, які будуть поповнювати дані підрозділи, ефективність використання даних підрозділів буде збільшена, підвищена за рахунок ідейності та можливості тих людей, які будуть залучатися в дані підрозділи».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків’ян запрошують працювати в патрульній поліції

Так само з військових із бойовим досвідом та добровольців складатиметься «Сталевий кордон» Державної прикордонної служби України. Керуватиме ним полковник Валерій Падитель, який виконував бойові завдання у Маріуполі.

Як навчатимуть добровольців?

Наразі добровольців шукають у поліції, Нацгвардії та Прикордонній службі. Там проводять роз’яснювальну роботу. Якщо, наприклад, до штурмової бригади «Лють» захочуть долучитися поліцейські, то їх можуть приймати переводом з однієї посади на іншу. Зарплата поліцейського у штурмовій бригаді буде вищою за інші підрозділи й складе від 25 000 гривень. Приблизно таку суму платитимуть іншим бійцям штурмових бригад.

«Ми проводимо роз’яснювальну роботу серед працівників поліції, перш за все. І хто бажає, а досить багато, повірте, охочих, в тому числі в Харкові є, і хто хоче продовжити службу в цій бригаді. Це, наприклад, людина, яка працює на посаді слідчого, оперуповноваженого чи на іншій посаді в Харкові зараз. Вона буде переведена в штат з однієї посади на іншу посаду в бригаду «Лють».Тобто він залишається поліцейським. У зв’язку з тим, що є специфіка роботи в цій бригаді — це штурмові дії, то, звісно, посадовий оклад у цих працівників поліції буде вищим, ніж у тих, хто проходить службу в інших підрозділах — від 25 000 і вище. Тобто це надбавки, які отримують всі поліцейські — звання, за строк служби в поліції тощо. Крім того, вони отримуватимуть всі ті виплати, які зараз отримують всі учасники бойових дій, у тому числі ЗСУ», — розповів начальник ГУ Нацполіції у Харківській області Володимир Тимошко.

Після прийняття у штурмові бригади проходитиме підготовка, одразу у бій бригади не підуть. В Україні будуть визначені місця, де бійці проходитимуть злагодження. Як розповів виконуючий обов’язки начальника 4-го прикордонного загону Олександр Михайлюк, штурмову бригаду «Сталевий кордон» навчатимуть у закладах освіти Держприкордонслужби. Зокрема, це Національна академія Держприкордонслужби ім. Б. Хмельницького та Оршанецький навчальний центр підготовки молодших спеціалістів Держприкордонслужби.

Бійцям видадуть амуніцію та озброєння, навчать користуватися цим озброєнням та технікою. Передбачається також посилення цих бригад важким озброєнням, оскільки вони — штурмові. Не виключено, що штурмові бригади проходитимуть навчання за кордоном або їх навчатимуть іноземні інструктори.

«Звичайно планується оснащення цих підрозділів новітнім зразками озброєння та військової техніки. Для цього потрібно навчання. Чи навчання проходитиме закордоном, чи інструктори на території нашої держави це проводитимуть, це питання вирішується. Але підрозділі будуть посилені і укомплектовані новітніми зразками. Буде індивідуальна підготовка людини, щоб вона розуміла свою роль і місце в підрозділі, в який прийшла, навчилася елементарних методів тактичної медицини для надання самодопомоги, надання допомоги іншим військовослужбовцям, і потім іде бойове злагодження у складі підрозділів до того моменту, поки не буде зрозуміло, що підлеглі розуміють свого командира, командир розуміє можливості підлеглих. Паралельно навчання на інших, на новітніх, можливо, а можливо на тих, що в нас вже є в штаті видах озброєння та війскової техніки», — пояснив заступник начальника Східного територіального управління Національної гвардії України Сергій Ховайло.

Скільки триватиме така підготовка, точно поки невідомо, це може бути близько 4-5 місяців.

Джерело

Новости Харькова