У Генштабі пояснили, чому російська армія мала тактичний успіх на Харківщині

Новий наступ росіян на Харківщині триває місяць.

Росія наступала одразу на кількох напрямках на Харківщині.

У Генеральному штабі Збройних сил України вважають, що на частковий тактичний успіх російських окупантів у Харківській області вплинули три ключові фактори — інтенсивність артилерійських та авіаційних ударів, характер наступу та логістична підтримка. Про неготовність першої та другої ліній оборони не йшлося. Про це пише «Суспільне» з посиланням на відповідь Генштабу.   

Під час нового наступу окупанти значно посилили удари та активно били керованими авіаційними бомбами, артилерією та снарядами з реактивних систем залпового вогню. Це створило значний тиск на оборонні лінії української армії.

Росія пішла у наступ одразу на кількох напрямках, тому українським захисникам було складно утримувати оборонні рубежі. Окрім того, окупанти сформували для наступу потужне ударне угруповання на території РФ.

«ЗС РФ накопичили значну кількість техніки та особового складу на кордоні Харківської області, що включало перекидання великих угруповань військ, підготовку плацдармів для наступу, створивши потужне ударне угруповання. Воно мало значну перевагу над підрозділами Сил оборони у важкому озброєнні, кількості ракет і боєприпасів, чисельній перевазі в деяких районах», — пише «Суспільне».

Генштаб зазначив, що будувати фортифікаційні споруди та робити невибухові загородження на другому, оперативному рубежах оборони і рубежах оборони міст мають обласні військові адміністрації. Там кажуть, що ЗСУ були готовими до ймовірного наступу окупантів, частково обладнали позиції з інженерного погляду, посилили оборонні спроможності. Проте їхнім першочерговим завданням було виснаження ворога та завдання йому максимальних втрат.

«Під час наступу збройних сил Росії в Харківській області підрозділи Сил оборони були зосереджені на виснаженні противника, завданні йому максимальних втрат як в озброєнні та військовій техніці, так і в особовому складі, для позбавлення його наступального потенціалу та проведення надалі наступальної (контрнаступальної) операції зі звільненням окупованої території Харківської області», — сказано у відповіді Генштабу.

Як писав KharkovNEWS.info, росіяни копають лінію укріплень на захоплених територіях за 60 кілометрів від Харкова. Окупанти почали «закопуватися» неподалік Вовчанська.

Автор: Марія Мирошниченко

Джерело

Новости Харькова