У Дергачах обіцяють відновити 17 будинків до кінця року

Ремонтувати будинки почали улітку.

У місті на півночі Харківської області триває ремонт 17-ти багатоповерхових будинків.

Відновлюють ці будинки за гроші з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії проти України та місцевого бюджету. Готовність будинків складає від 35 до 80%. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

«На сьогодні у Дергачах на вулиці 23 Серпня відбудовують 9 багатоквартирних будинків, які готові вже приблизно на 35%. Ще 8 будинків відновлюємо на вулиці Центральній, їх готовність — 35-80%. Маємо створити комфортні умови, щоб люди поверталися додому. Адже без врахування міста Харків у Харківському районі до повномасштабного вторгнення було приблизно 300 тисяч жителів. Зараз — майже 220 тисяч, але до району переїхало багато переселенців з інших більш постраждалих громад», — зазначив перший заступник начальника Харківської районної військової адміністрації Володимир Усов.

Зокрема, у будинках по вулиці 23 Серпня утеплюють фасади, ремонтують покрівлі та інженерні комунікації. В одному з будинків пошкоджена покрівля та стіна, вибиті вікна та двері. Бригади демонтують пошкоджену покрівлю та роблять пароізоляцію. Ще в одному будинку пошкоджені фасад і покрівля, саме туди потрапили російські снаряди. Зараз там замінюють зовнішню каналізацію та готуються переходити до заміни вікон і дверей.

«Перегородки не були пошкоджені, але фронтон будівлі постраждав. Наприкінці тижня плануємо тут міняти вікна та двері. Пізніше проведемо благоустрій території, зокрема зробимо асфальтові доріжки та інше», — розповів виконроб Роман Гангала.

Ремонт у цих будинках обіцяють завершити до зими.

Фото: ХОВА

Нагадаємо, багатоквартирні будинки по вулицях Центральній та 23 Серпня потрапили до планів на відбудову у червні 2023 року. Тоді казали, що це буде комплексна відбудова житла, яка передбачатиме термомодернізацію, облаштування укриттів та встановлення мобільних котелень.

Як писав KharkovNEWS.info, у Дергачівській громаді росіяни зруйнували понад 6000 будинків. Окрім 17 багатоповерхівок, планують ремонтувати найближчим часом ще 43 будинки.

Джерело

Новости Харькова