У центрі Харкова викрили кол-центр, у якому погрозами виманювали гроші

Шахраї переконували жителів перераховувати їм гроші.

Співробітниками кол-центру були молоді люди від 20 до 30 років.

У Харкові припинили роботу шахрайського кол-центру. За даними слідства, зловмисники облаштували під шахрайський кол-центр приміщення у центрі Харкова та взяли на роботу людей. Їх шукали, зокрема, під час трансляцій у соціальних мережах. Майбутнім співробітникам кол-центру розповідали про умови роботи та відсутність ризиків. Шахраї працювали за розробленою схемою.

«Після проходження навчання новоспечені робітники кол-центру приступали до роботи за заздалегідь розробленим скриптом. Повідомляючи неправдиву інформацію, залякуючи блокуванням рахунків та здійснюючи психологічний тиск, шахраї добивалися того, щоб їхня жертва називала дані банківської картки або ж безпосередньо переводила гроші на рахунок зловмисників», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

«Оператори» кол-центру користувалися маніпулятивними техніками при спілкуванні з людьми, пропонували їм вкладати гроші у псевдоінвестиційні проєкти. 16 серпня в офісі шахраїв провели обшук, виявили близько 130 співробітників і 170 комп’ютерів. Оперативники вилучили системні блоки, жорсткі диски, телефони, робочі блокноти.

За інформацією Головного управління Нацполіції у Харківській області, кол-центр створили жителі Харкова та Києва. У ньому працювали понад ніж 160 людей від 20 до 30 років.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Правоохоронці встановлюють усіх причетних та суму збитків, також вирішується питання про накладання арешту на майно, яке було вилучено.

«Після проведення необхідних слідчих дій буде надано належну правову оцінку зібраним доказам та вирішено питання щодо повідомлення про підозру», — зазначили у прокуратурі.

Як писав KharkovNEWS.info, харків’янин ошукав знайомих на 1,3 мільйона гривень. Чоловік представлявся співробітником відомої іноземної компанії та закликав знайомих робити депозити. Він створив сайт, де відображалася сума грошей, яка начебто надходить вкладникам, вигідні пропозиції та нові тарифи. Із клієнтами зустрічався особисто та брав від них гроші в іноземній валюті. 

Джерело

Новости Харькова