У центрі Харкова продали будівлю російського банку

Будівлю купила фірма сина ексспіввласника металургійної компанії в Донецьку Рафаеля Мкртчана.

Будівлю змогли продати лише з четвертого разу.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав будівлю колишнього «Промінвестбанку» на майдані Павлівському, 10 у центрі Харкова. Будівлю купила фірма сина колишнього співвласника металургійної компанії «Індустріальний союз Донбасу». Про це пише Харківський антикорупційний центр.

Під час першого аукціону стартовою ціною визначили понад 47 мільйонів гривень, однак зараз, коли відбувалися четверті торги, ціна вже склала 33,1 мільйона гривень. Площа будівлі складає 4000 квадратних метрів.

В аукціоні брали участь дві фірми — «Веллард» і «Файв Стар Трейдинг». Остання запропонувала більшу суму, 33,6 мільйона гривень, і стала переможцем. Засновником «Файв Стар Трейдинг» указаний син колишнього співвласника металургійної компанії «Індустріальний союз Донбасу» Олега Мкртчана — Рафаель Мкртчан.

За інформацією ХАЦу, у 2019 році російський суд засудив гендиректора «Індустріального союзу Донбасу» Олега Мкртчана на дев’ять років. Його менеджер був звинувачений у розкраданні більше ніж мільярда рублів у російському «Внєшекономбанку».

Фірма «Веллард», яка брала участь у торгах, однак не стала переможцем, також пов’язана із Донеччиною.

Нагадаємо, у лютому 2022 року ліцензію «Промінвестбанку» відкликав Національний банк України, оскільки той належав структурам, які контролювали росіяни. Наприкінці лютого розпочали його ліквідацію.

Будинок на майдані Павлівському, 10 — це пам’ятка архітектури місцевого значення. Він спроєктований архітекторами Миколою Васильєвим та Олександром Ржепішевським у період між 1910 і 1913 роками. На нижніх поверхах тут колись розташовувався Купецький банк, на середніх — конторські приміщення, на верхніх поверхах був облаштований готель «Асторія». Це була одна з перших будівель у місті, яка мала монолітний каркас із залізобетону. Власниками готелю були брати Астори.

Як писав KharkovNEWS.info, майно «Мегабанку» у центрі Харкова заарештували і передали у державне управління.

Джерело

Новости Харькова