У 2023 році росіяни підуть у наступ на схід Харківської області, — ISW

Північний схід Харківщини аналітики вважають найлегшим напрямком для російської атаки.

Експерти інституту вивчення війни (ISW) прогнозують нову спробу наступу на Харківську область.

За даними аналітиків, у січні та лютому складуться сприятливі погодні умови для наступальних операцій як ЗСУ, так і окупаційної російської армії. Ймовірніше за все, росіяни будуть контратакувати по двом напрямкам: вздовж кордону між Харківською та Луганською областями та з окупованої частини Донецької області.

«Схоже, що російські війська переміщують важку техніку з тилових районів Луганської області до районів поблизу нинішньої лінії фронту вздовж кордону між Харківською та Луганською областями та повторно консолідують своє угруповання сил уздовж цієї лінії», — пишуть експерти ISW.

Уже зараз росіяни ведуть вздовж цієї лінії обмежені наступальні дії. На їх намір контратакувати в цьому напрямку вказують і невеликі атаки, якими окупанти намагаються виявити слабкі місця в українській обороні. До таких в Інституті вивчення війни відносять спробу наступу в районі села Гряниківка на схід від Дворічної, яку ЗСУ успішно відбили.

Прогнози американських дослідників підтверджують і в Україні. За інформацією очільника Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, росіяни стягнули багато сил та техніки в район Сватового. Він не виключає спроби контрнаступу на Куп’янськ, який знаходиться в 60 кілометрах на захід.  

Джерело

Новости Харькова