Вулицю у Харкові просять назвати на честь Яни Червоної

До мера звернулися громадські організації.

Вулицю у центрі міста пропонують назвати на честь Яни Червоної, яка загинула на Донбасі у 2019 році.

Волонтери та активісти просять харківського міського голову Ігоря Терехова перейменувати вулицю Новгородську на честь загиблої захисниці Яни Червоної. Відповідні звернення надіслали на ім’я мера Всеукраїнське об’єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України і громадська організація «Паляниця Харків». Звернення опубліковані у Telegram-каналі «Деколонізація. Україна».

«Просимо Вас розглянути питання про перейменування однієї з вулиць м. Харкова, а саме вулицю Новгородську, іменем загиблої героїні Яни Червоної, старшого солдата 46-го окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна» окремої механізованої 54-ї бригади, яка віддала своє життя, захищаючи державний суверенітет та територіальну цілісність України», — сказано у звернення «Паляниці».

Подібне прохання надіслало Всеукраїнське об’єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України. В обох зверненнях волонтери розповіли про шлях Яни Червоної.

Яна Червона була волонтеркою та військовою. Мала позивний «Відьма». Вона народилася 16 квітня 1979 року у Харкові. Навчалася у школі №131. Отримала професію секретаря-керівника. Працювала на посаді кондуктора, була реалізатором, останні роки — домогосподаркою.

У часи Євромайдану підтримувала активістів. Із початку російської агресії допомагала українським захисникам, збирала необхідні для них речі та обладнання. Восени 2016 року долучилася до 54-ї окремої механізованої бригади за контрактом. Тоді ця бригада перебувала на Світлодарській дузі. Потім перейшла до складу 46-го окремого батальйону спецпризначення «Донбас-Україна».

Як писав KharkovNEWS.info, загинула Яна Червона 2 квітня 2019 року, коли російські військові вдарили по позиціях її підрозділу. У захисниці залишився чоловік, двоє дітей, матір та молодший брат. Попрощалися із Яною Червоною 4 квітня 2019 року. Поховали захисницю на 18-му кладовищі у Харкові.

Звернення: «Деколонізація. Україна»Звернення: «Деколонізація. Україна»

Джерело

Новости Харькова