Воєнні злочини Росії в Харківській області задокументували у 3D-форматі

Мета проєкту — підтримка України на інформаційному фронті.

Автори проєкту «WER Ukraine» зняли у  3D-форматі понад 20 відео. 

Серед них — п’ять об’єктів Харкова та області: розтрощена обстрілами окупантів Північна Салтівка, масові поховання в Ізюмі, саме місто, руйнування в Куп’янську та Руських Тишках.

Волонтери у 3D-форматі задокументували наслідки перебування окупантів також на Київщині та у Дніпрі. “Пройтися” зруйнованими місцевостями можна на сайті «WER Ukraine». 

«Мета — поєднання нових технологій для того, щоб більше людей дізналися про війну в Україні, та для підтримки України на інформаційному фронті. Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Нині, навіть використовуючи якесь суперобладнання, неможливо підробити VR-матеріали», — розповів співорганізатор «WER Ukraine» Юрій Андрієнко Суспільному

Також команда оцифровує зруйновані російськими солдатами культурні та історичні пам’ятки України, аби Мінкульт міг подати на репарацію або в міжнародні фонди.

Працюють над проєктом 18 людей. У віртуальних турах уже побували американські журналісти.

«Ми показували тур послам, команді редакторів «The New York Times». Вони були вражені від картинки. Коли ти занурюєшся туди, коли бачиш це, ніби у себе вдома. Редактор навіть трішки плакав. От саме такої реакції ми очікуємо — співчуття. Співчуття — це дія, допомога Україні», — розповів волонтер.

За словами Юрія Андрієнка, в Україні це перший відеопроєкт про воєнні злочини РФ проти України у 3D-форматі. У подальшому автори планують зібрати всі матеріали в один фільм. 

«Ми хочемо показати всьому світу, які хоробрі ті хлопці, що нас захищають. І записати цю історію для наших дітей, щоб потім, коли їх переглядатимуть, вони пережили той дух, який переживали ми», — підсумував Юрій Андрієнко.

Як писав KharkovNEWS.info, спецоперація аеророзвідки на Ізюмщині стала сюжетом першого фільму, знятого дронами

Джерело

Новости Харькова