Водій сміттєвоза, який з окупації тікав через Європу, працює на Північній Салтівці у Харкові

За інформацією: Суспільне Харків.

Микола Левін працює на Північній Салтівці. 23 грудня 2022 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Водій сміттєвоза Микола Левін потрапив в окупацію на початку повномасштабного вторгнення РФ. До України повертався через Європу, й вже у листопаді вийшов на роботу у Харкові. Нині працює у найбільш розбитому війною районі міста — Північній Салтівці.

Будинок Миколи стоїть у передмісті Харкова, у селі Руські Тишки. 24 лютого приїхати на роботу чоловік не зміг — росіяни окупували село. 15 днів родина ховалася від обстрілів у підвалі, говорить комунальник.

"І вдень, і вночі були обстріли, це було нескінченно. Скло вилітало з будинків. Там двоповерхівки й бомбосховище, там ми провели весь час", — розповідає Микола Левін.

Микола Левін працює на Північній Салтівці. 23 грудня 2022 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Микола каже, у бік Харкова росіяни жителів села не випускали, довелося виїжджати з окупації до Європи через Росію.

"Моторошно дуже, неприємно. Але на той час я думав, як врятувати родину. Вони перевіряли документи, паспорт записували. Ставили питання різні, в основному, чи служив, чи не служив", — згадує комунальник.

Читайте також: Житель Північної Салтівки здає на макулатуру книжки з домашньої бібліотеки, щоб купити хліба

У листопаді, після 9 місяців у Німеччині, Микола разом з родиною повернувся додому. Тепер живуть у родичів у Харкові, бо будинок у Руських Тишках, каже чоловік, зруйнований.

"З перших днів хотілося повернутися назад. Просто трішки почекати вирішили. Чекали, чекали, кожен місяць, кожен тиждень про це думали, що додому хочемо. І ось приїхали", — говорить чоловік.

Микола Левін працює на Північній Салтівці. 23 грудня 2022 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Заступник директора "Комплексу з вивозу побутових відходів" Артем Семикопенко говорить: якщо на початку повномасштабної війни працювати в місті залишилися два десятки водіїв та вантажників, то нині зараз більша частина працівників повернулася до Харкова.

"Нині десь близько 15-20% не вистачає особового складу, але люди їдуть. Ми їх чекаємо вони нам важливі для роботи", — говорить Артем Семикопенко.

За його словами, на початку весни працювало 15 машин, зараз прибирати Харків виїжджає 172 автівки.

Новости Харькова