Військові та експерти за допомогою безпілотників збирають кадри руйнувань на Харківщині

За інформацією: Суспільне Харків.

На Харківщині за допомогою безпілотників збирають кадри руйнувань. Грудень 2022 рік. Фото: Дмитро Гребінник / Суспільне Харків

Руйнування більш ніж 3000 об’єктів на Харківщині зафіксували за допомогою безпілотників. Слідчі використовують дрони для знімання на великих площах та у важкодоступних місцях.

Військовий ЗСУ Василь Білоус за допомогою китайського дрона, який надали волонтери з Кропивницього, зафільмував руйнування Північної Салтівки у Харкові з висоти 500 метрів.

"Це безпечно, це швидко і це здатність усувати перешкоди. Наприклад, приліт ворожого снаряду в дах будинку з наземної точки спостереження не видно. Піднятися на дах не завжди є змога. З дроном ми за декілька секунд опиняємося в тій локації. По-друге, ми не наражаємо нікого на небезпеку, бо можуть бути в тому місці боєприпаси, які не розірвалися", — розповідає військовий.

Василь Білоус презентує кадри руйнувань на Харківщині, які зняв за допомогою безпілотника. Грудень 2022 рік. Фото: Дмитро Гребінник / Суспільне Харків

Василь, який у мирний час був доцентом кафедри криміналістики Харківського національного юридичного університету, з’єднав знімки в одній презентації. Він передасть їх харківським слідчим.

"У квадрокоптера потужна камера 20 мегапікселів, дозволяє робити фотознімок. Сам коптер як літна платформа дозволяє триматися в повітрі до 40 хвилин і працювати на висотах до 500 метрів", — розповідає військовий.

На Харківщині за допомогою безпілотників збирають кадри руйнувань. Грудень 2022 рік. Фото: Дмитро Гребінник / Суспільне Харків

Фотознімки, які презентував Василь, він зробив восени.

"Робота зайняла декілька годин з урахуванням переміщення між локаціями, обранням оптимальної точки зйомки. Північна Салтівка стала тим меморіалом збройної агресії, який є найбільш концентрованим за ступенем руйнації", — каже військовий.

Кадри, зняті на Харківщині за допомогою безпілотників. Грудень 2022 рік. Фото: Дмитро Гребінник / Суспільне Харків

Якими боєприпасами й звідки обстрілюють промислові об’єкти на Харківщині, з початку війни визначають фахівці місцевого Інституту судової експертизи. Для цього за допомогою квадрокоптерів оглянули понад 100 знищених споруд, каже завідувач сектору військових досліджень Володимир Чупрун.

Безпілотник, за допомогою якого фіксують руйнування на Харківщині. Грудень 2022 рік. Фото: Дмитро Гребінник / Суспільне Харків

Володимир Чупрун, завідувач сектору військових досліджень "Інституту судових експертиз".

"Ми доволі широко використовуємо дрони, а саме квадрокоптери, які малі розмірами, але дають можливість здійснювати огляд певної ділянки місцевості. Яка недоступна, по-перше, з причин мінної небезпеки для людей. А також на закритих територіях — таких, як особисті оселі, де немає можливості за паркан перейти. Це дає нам можливість знайти вихідні дані для вирішення питань, які призначені в рамках судово-експертних досліджень", — говорить Чупрун.

На Харківщині за допомогою безпілотників збирають кадри руйнувань. Грудень 2022 рік. Фото: Дмитро Гребінник / Суспільне Харків

За допомогою відзнятого можуть визначити тип боєприпасу, каже Чупрун.

"Це про визначення типу боєприпасу, який було використано для ураження об'єкта, напрямку прильоту і вогневих систем, які застосовували під час обстрілів. Це надає змогу в загальному вигляді оцінити обстановку на тому чи іншому об’єкті", — каже Чупрун.

Взимку з дронами працювати складніше, розповідає Чупрун.

"Суттєво зменшується час їх використання, особливо елементів живлення. Квадрокоптери швидко розряджаються, потребують запасних комплектів, а в поле все з собою не візьмеш. По-друге, є певний вплив на ефективність, тобто на якість зображення", — каже Чупрун.

Кадри, зняті на Харківщині за допомогою безпілотників. Грудень 2022 рік. Фото: Дмитро Гребінник / Суспільне Харків

Прокурори задокументували за допомогою дронів руйнування більш як 3000 об’єктів в області, говорить керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков. Усього їх понад 14 000.

"Це новий досвід, який дуже швидко став стандартом проведення оглядів місця події у важкодоступних місцях, територіях великої площі. Практика застосування квадрокоптерів набула такого поширення, що викликала потребу в залученні більшої кількості фахівців-операторів та відповідних технічних засобів", — каже Фільчаков.

Потребу закривають завдяки військовим, криміналістам та представникам спецслужб, розповів речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

Що відомо

  • Від початку повномасштабного російського вторгнення і до жовтня у Харківській області було зруйновано 11 397 об'єктів. Серед них багатоповерхівки, приватні будинки, адмінбудівлі.
Новости Харькова