Відмова від російської: школам у Харківській області рекомендують забанити мову агресора

У ХОВА просять повністю відмовитися від предметів "російська мова" і "російська література".

Департамент науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації просить не включати російську мову і літературу у навчальні плани шкіл на наступний навчальний рік.

Листи із рекомендаціями отримали усі управління освіти на Харківщині. ХОВА просить усіх керівників шкіл, складаючи навчальні плани на наступний рік, відмовитися від будь-яких предметів російською, навіть у статусі вибіркової. Документ за підписом директора департамента освіти і науки ХОВА Олексія Литвинова оприлюднила депутатка Харківської обласної ради Галина Куц.

«Із початком російсько-української війни, розв’язаної у 2014 році, та повномасштабного вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року російська мова стала символом ворожого ставлення до національної свідомості українців. Його проявами стали нетерпимість, агресія до всього українського, а також фальсифікація історичної пам’яті українського народу… З огляду на зазначене вище, питання включення російської мови і російської літератури до навчальних планів закладів середньої освіти Харківщини з навчанням українською мовою навіть у статусі вибіркової дисипліни та організації освітнього процесу російською мовою навчання є недоречним», — йдеться у відповіді ХОВА.

Чиновники просять керівників шкіл порадитись із батьками, педагогами і повністю виключити ці два предмети з навчальних планів на 2023/2024 навчальний рік. Про прийняті рішення просять повідомляти до Департаменту освіти ХОВА.

Лист до навчальних закладів. Фото: скрин зі сторінки Г. Куц. 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, побачивши рекомендації школам Харківщини, написав: «Радісно, що нарешті відбулось! Гірко, що так довго думали».

Нагадаємо, Росія прицільно нищила заклади освіти в Харківській області: ракетами пошкоджені більше 20 вишів із 25-ти, різною мірою постраждали 329 шкіл і 252 дитячих садочки. Багато шкіл доведеться відбудовувати заново.

У Харкові та Харківській області до 24 лютого 2022 року російська мова вивчалася в деяких школах як друга іноземна. Після повномасштабного вторгнення вивчення мови агресора припинилося. Восени 2022 року депутати Харківської облради вимагали заборонити російськомовні класи і вивчення мови країни-агресора як другої іноземної в школах Харкова та області. Ще у 2018 році 92 школи Харкова навчали українською мовою, 41 школа – російською, ще 73 школи мали класи з обома мовами навчання. Тоді кількість учнів, що навчаються українською та російською мовами, була майже однакова. Залишалися російськомовні класи у багатьох школах і на початку повномасштабного вторгнення.

Джерело

Новости Харькова