Вакансій менше на 80%. Безробітних на Харківщині залучають до «Армії відновлення»

Рубання дров та розбір завалів — основна робота для учасників "Армії відновлення".

Цього року на Харківщині запрацював проект «Армія відновлення». Безробітні можуть долучитися до суспільно корисних робіт за мінімальну зарплату, і при цьому залишитись на обліку в Центрі зайнятості.

За майже рік війни у Харківській області кількість вакансій зменшилась на 80%. Якщо у грудні 2021 року на одну вакансію претендували сім чоловік, то в грудні 2022-го — вже 27. Частково проблему пробують вирішити за допомогою «Армії відновлення». Це проєкт, який залучає безробітних до суспільно корисних робіт. Але поки що задіяти на таких роботах можна дуже небагатьох. 

Чоловіки — по дрова, жінки — в «пункти незламності»

В Україні «Армія відновлення» працює з минулого року, але на Харківщині залучати безробітних до розбору завалів та інших робіт стало можливим лише цього місяця. Харківська область належить до зони ведення бойових дій. Раніше Кабінет міністрів не дозволяв в цих районах ніяких суспільно корисних робіт, але наприкінці грудня минулого року Уряд вніс зміни до відповідного Порядку і дозволив залучати людей на такі роботи навіть у районах ведення бойових дій, але — лише за їхньої добровільної письмової згоди.

Перші безробітні долучилися до «Армії відновлення» у Богодухові. Богодухівський район межує з Російською федерацією, Золочівська громада з перших днів війни і досі потерпає від обстрілів, але на більшій частині території району бойових дій не було. Тому першим десяти безробітним з Богодухова, які увійшли до «Армії відновлення», не довелося розбирати завали. Їх відправили до місцевого комунального підприємства «Господар» рубати дрова.

Наступна громада, у якій стартував проєкт — Шевченківська. Вона частково була в окупації, а зараз знаходиться дуже близько до лінії фронту, обстріли тут бувають мало не щодня. Тож перші 13 учасників проєкту  в основному розбирали завали зруйнованих будинків, розчищали колії та автомобільні дороги. 

Зараз бригади  «Армії відновлення» працюють у восьми  громадах: Богодухівській, Валківській, Краснокутській, Золочівській, Роганській, Шевченківській, Сахновщинській та Чугуївській. Найближчим часом вони з’являться  з’являться в Красноградській та Зачепилівській громадах. 

Для жінок обіцяють знайти роботу у «пунктах незламності». Фото: ХОВА

Робота в «Армії відновлення» як правило, важка, фізична, більше розрахована на чоловіків. Хоча жінки серед безробітних області переважають — їх більше 60% серед зареєстрованих безробітних. У Центрах зайнятості обіцяють знайти суспільно корисну роботу і для них.

«Це може бути забезпечення роботи в «пунктах незламності», надання допомоги населенню, насамперед особам з інвалідністю, дітям, громадянам похилого віку, організація забезпечення життєдіяльності громадян, що постраждали внаслідок бойових дій, посильна робота з розбору завалів, роботах із підтримання у готовності захисних споруд цивільного захисту до використання», — розповіли KharkovNEWS.info у пресслужбі обласного Центру зайнятості.

Робота в комунальних підприємствах та органах соціального забезпечення не безкоштовна. Безробітним платитимуть «мінімалку» — 6700 гривень у місяць. На той час, коли людина працюватиме в «Армії відновлення», виплати з безробіття вона не отримуватиме, але з обліку її не зніматимуть. Як тільки робота у суспільно корисних проєктах завершиться, учасник «Армії відновлення» знову отримуватиме допомогу з безробіття.   

Де найбільше безробітних?

До «Армії відновлення» в Харківській області планують залучити приблизно 600 учасників. На жаль, це — краплина у морі безробіття. За даними обласного Центру зайнятості, у грудні 2022 року офіційний статус безробітного мали 14 800 жителів Харківської області.

Ця цифра не відображає реальну картину. Безліч людей не можуть стати на облік у Центри зайнятості, бо працювали неофіційно, інші виїхали з країни чи переїхали в інші регіони. Саме тому найнижчі показники безробіття в Харківській області — у громадах, які найбільше постраждали від війни. У порівнянні з минулим роком чисельність безробітних у деокупованих Ізюмському та Куп’янському районах знизилась утричі, у Вовчанській громаді — удвічі. Просто в цих громадах стало менше жителів, отже, і офіційно безробітних серед них теж поменшало.

До «Армії відновлення» планують залучити 600 чоловік. Фото: ХОВА

Найбільше безробітних, як і в довоєнні часи, зареєстровано в Харкові — 3500, що майже вдвічі більше, ніж до війни. Більш ніж у 2,5 рази зросла кількість безробітних у Печенізькій громаді, удвічі — в Чугуєві. Рекордсменом за зростанням рівня безробіття став Люботин, там у грудні 2022 року на обліку стояло втричі більше людей, ніж у грудні 2021-го.

Швидко подолати цю проблему не вдасться ані за допомогою «Армій відновлення», ані шляхом звичайного працевлаштування. Вакансій зараз дуже мало, близько 600 — це усього 20% від довоєнного рівня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому у Харківській області обіцяють найбільшу зарплату

«Частина підприємств були релоковані у безпечні регіони країни, частина вимушена була призупинити роботу або скоротити обсяги виробництва, звільнити або відправити у відпустку за власний кошт персонал. В області знищені або постраждали безліч промислових підприємств, об’єктів освіти, охорони здоров’я, сільськогосподарських підприємств», — пояснили у Центрі зайнятості. 

За даними Харківського міського центру зайнятості, найбільш затребувані зараз лікарі та фармацевти. У громадах області, особливо на деокупованих територіях, не вистачає лікарів та вчителів, а також співробітників державних органів влади.  Є робота також для водіїв та бухгалтерів, як і до війни, затребувані кваліфіковані робітники — слюсарі, сантехніки, електрики. 

Джерело

Новости Харькова