В Ізюмі почали перепоховання людей зі стихійного кладовища

Десятеро людей уже перепоховали.

Зараз ховають лише цивільних людей, які були ексгумовані з місця масового поховання.

Минулого тижня в Ізюмі розпочали перепоховання людей із місця масового поховання по вулиці Шекспіра, ке утворилося в місті під час тимчасової окупації. Вже перепоховали десятьох людей. 8 лютого будуть поховані ще 12 людей, повідомив KharkovNEWS.info заступник ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

«Поліція повідомляє рідних, видає їм документ про смерть людини, людина звертається до міської влади, міська влада надає допомогу у похованні, — розповів Володимир Мацокін. — На сьогодні ми домовилися з Національною поліцією та моргами Харкова, що ми забираємо від 10 до 12 тіл. Більше вони не можуть, і нам важко».

Перепоховання проводять на міських цвинтарях Ізюма, де територія безпечна, не замінована, а також на цвинтарі по вулиці Василя Стуса (колишня Некрасова), там виділена для цього окрема ділянка. Усі витрати на поховання взяла на себе Ізюмська міськрада.

Скільки триватиме процес перепоховання, поки невідомо, оскільки процес ідентифікації тіл ще триває. Залишаються тіла, за якими ще не зданий ДНК-зразок від родичів.

«Ми теоретично думаємо, що якась кількість тіл, або якась кількість решток людей, не буде ідентифікована. Яка — покаже тільки процес. Але, мабуть, так буде. Будуть тіла, за якими не звернуться. Є тіла, по яких не здані ДНК. Тобто, я так розумію, що кількість зданих ДНК не збігається з кількістю тіл, тому, можливо, так і буде. Але як воно буде, коли, ніхто не знає», — каже Володимир Мацокін.

Наразі в Ізюмі ховають лише цивільних, які були ексгумовані з місця масового поховання.

Як писав KharkovNEWS.info, із місця масового поховання в Ізюмі ексгумували 451 тіло: 198 цивільних чоловіків, 212 жінок, 7 дітей і 22 військовослужбовців. Станом на 12 січня досі неідентифікованими були 145 тіл. Поліцейські припускають, що це можуть бути місцеві мешканці, які загинули цілими сім’ями. 

Джерело

Новости Харькова