Туя – чарівність та краса садового ландшафту

Туї, безсумнівно, є одними з найпопулярніших садових рослин останніх років. Завдяки компактному габітусу та тривалому терміну служби ці декоративні чагарники охоче використовують у ландшафті присадибних ділянок. Незвичайна форма та дрібні листові пластинки дозволяють формувати з них повноцінні живоплоти та алеї. Як наслідок, саджанці туї в Яскрава Клумба допомагають якісно підвищити рівень декоративності територій протягом усього року.

  • Туя – улюблениця ландшафтних дизайнерів. Вічнозелений чагарник із сімейства кипарисових цінують за пишну крону найрізноманітніших форм, висот та відтінків.
  • Високорослі пірамідальні сорти використовують для створення ефектних живоплотів та суцільних стін, а також висаджують на задньому фоні композицій, пропускаючи вперед красиво квітучі чагарники.
  • Дерева чудово почуваються і на природі за містом, і в загазованому мегаполісі. Спека та морози їм також особливо не страшні.
  • Вони добре переносять обрізку. На щастя, стригти живопліт з туї легко, як і доглядати за цими рослинами і вирощувати їх.

Туям комфортно рости не тільки в саду, але й в контейнерах на терасі або балконі.

Опис рослини

Туя (лат. Thuja) – рід вічнозелених дерев та чагарників з сімейства кипарисових. Їх відмінна риса – пишна та м’яка хвоя. Гілки рослини є тонкими та дуже щільними, зазвичай опускаються до землі, хоча іноді старі екземпляри можуть оголюватися знизу.

  • Пагони вкриті щільно прилеглими плоскими лускатими листками. Голки туй зовсім не колючі, навіть, навпаки, завжди м’які та зелені, практично, ніколи не засихають. При натисканні вони виділяють різкий смолистий запах.
  • Діаметр стовбура туї не перевищує 60 см. У природному середовищі його висота може сягати тридцять метрів, а ось у культурному вирощуванні не часто можна зустріти туї вище 10 м.
  • Вже з першого року туя покривається невеликими сизими шишками. За розмірами вони не перевищують 2 см у висоту, виглядають красиво й не містять видимого насіння. Рослина при правильному догляді живе понад 60 років.

В наших в садах найчастіше зустрічаються три види туй:

  • туя західна (Thuja occidentalis) ;
  • туя східна (Thuja orientalis);
  • гігантська туя (Thuja plicata).

Зовнішній вигляд рослини залежить від конкретного сорту. Відповідно до виду туя може пред’являти різні вимоги до вирощування та догляду. Для вітчизняних кліматичних широт найкраще підходить західна туя, яка витримує морозну та вітряну погоду. Якщо за чагарником неправильно доглядати, він може піддаватися різного роду хворобам.

Коли та як садити тую?

Для чагарників, таких як туя, не характерні якісь нестандартні умови посадки. У відкритий ґрунт рослини фактично висаджують з середини березня до пізньої осені. Тоді у них буде хороший шанс прижитися та акліматизуватися на новому місці до весняного пробудження або зимового спокою.

Однак варто пам’ятати, що в дуже спекотні дні від процедури варто утриматися. Тому найкращим часом для посадки туї будуть похмурі дні без інтенсивного сонячного світла. Куплені в горщиках туї можна сміливо висаджувати протягом усього вегетаційного періоду.

Перед посадкою рослини в ґрунт необхідно правильно підготувати ділянку.

  • У вибраному місці викопайте досить широку яму, яка буде принаймні вдвічі глибша за висоту кореневої грудки.
  • Потім на дно насипаємо хорошу городню землю, змішану з торфом для посадки хвойних рослин, можна з додаванням добре перепрілого компосту.
  • На підготовлений субстрат укладаємо кореневу грудку, яку слід помістити не набагато глибше, ніж вона росла в горщику або розпліднику.
  • Потім засипте коріння шаром приготовленої суміші, влийте в лунку воду, засипте лунку землею, що залишилася, зрівнявши субстрат до рівня землі.
  • Після посадки рослини акуратно ущільніть землю навколо куща, потім знову полийте субстрат, а потім замульчуйте сосновою корою.

Відстань між саджанцями може бути різною, від пів метра до трьох і більше. Пов’язано це з особливостями окремих сортів. Для повноцінної огорожі відстань може бути від 50 см до 70 см максимум.

Вимоги до посадки

Туї вважаються невибагливими до ґрунтів рослинами, але краще ростуть на добре удобрених, багатих поживними речовинами і досить зволожених ґрунтах. Туя, посаджена в занадто сухий і бідний на поживні речовини ґрунт, відреагує втратою кольору, а іноді інтенсивним опаданням голочок або оголенням нижніх гілок.

  • Більшість сортів туї потребують сонячних місць. Лише деякі види пристосовані до тіні та півтіні, дуже погано переносять спеку та посуху.
  • Місце посадки туї має бути захищене від поривів вітру і знаходитися подалі від жвавих вулиць, оскільки вони дуже легко вбирають забруднення.
  • Прийнято вважати, що туї – рослини хвойні, а вони вимагають кислих грунтів. На жаль, це один з найбільших міфів про вимоги до посадки.
  • Варто розрізняти вимоги до ґрунту туї західної та туї східної. Так, туя західна вимагає свіжого, родючого й вологого ґрунту з слабокислою реакцією, а туя східна більш витривала до ґрунтів, хоча краще почувається на вапняних, глибоко окультурених, водопроникних і теплих ґрунтах.

Отже, слід зауважити, що стійке закислення ґрунту під цими рослинами не піде їм на користь. Занадто кислий субстрат обмежує здатність рослин засвоювати магній, через що туї втрачають колір і навіть буріють.

Джерело

Новости Харькова