Терехов запевняє, що Харків готовий прийняти людей у разі примусової евакуації

Чиновники не виключають примусову евакуацію з деяких населених пунктів Куп'янського та Харківського районів.

У гуртожитках закладів освіти є 1000 місць для вимушених переселенців.

У разі оголошення у деяких населених пунктах Харківської області примусової евакуації Харків готовий надати тимчасове житло мешканцям цих населених пунктів. Про це повідомив харківський міський голова Ігор Терехов в ефірі національного телемарафону.

«Це стосується обласної військової адміністрації [питання примусової евакуації на Харківщині — ред.]. Але хочу сказати, що ми готові до цього, бо ми розуміємо, що коли потрібно місто Харків буде приймати, як, до речі, ми і зараз приймаємо людей, які переїжджають з деокупованих територій, людей, котрі переїжджають у наше місто, коли є певні труднощі, виклики, небезпека. Тому ми розміщуємо цих людей, це наші українці. Вони теж наші харків’яни. І ми про них піклуємося так само, як і піклуємося про наших містян», — сказав Терехов.

На даний момент до міста повертаються мешканці, у місті працює транспорт та розвивається сфера торгівлі, говорить Терехов.

Як розповіла заступниця голови Харківської обласної військової адміністрації Віта Ковальська, переселенців розселяють у гуртожитках закладів вищої освіти. Наразі там мешкають близько 3500 внутрішньо переміщених осіб, вільними є ще більше ніж 1000 місць. У гуртожитках є генератори, холодильники, мікрохвильові печі, пральні машини та постільна білизна, запевняє чиновниця.

«Дякуючи рішенню уряду, ми маємо можливість використовувати гуртожитки закладів вищої освіти – сьогодні у нас там проживає близько 3500 людей. Зарезервовано ще понад 1000 місць, за необхідності можемо збільшити цю цифру до 3000 місць», — написала Ковальська у своєму Facebook.

За словами Ковальської, невдовзі хочуть відремонтувати шість гуртожитків, в яких тимчасово проживають внутрішньо переміщені особи. Ремонт допоможуть провести меценати. Надалі планують зробити ремонт як мінімум ще у п’яти гуртожитках.

Як писав KharkovNEWS.info, раніше голова ХОВА Олег Синєгубов повідомив, що з двох населених пунктів Дергачівської громади Харківського району можуть оголосити примусову евакуацію. Там тривають обстріли й у небезпеці залишаються родини з дітьми. Однак це які саме населені пункти, він не назвав.

До цього начальник Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич повідомив, що у Харківській області ще опрацьовують механізм примусової евакуації. Вона стосуватиметься родин із дітьми, які проживають у Куп’янському районі. У першу чергу рішення будуть ухвалювати по Вільхуватській, Дворічанській та Петропавлівській громадах. Не виключена примусова евакуація і з Кіндрашівської громади.

Джерело

Новости Харькова