Терехов назвав суму коштів, необхідних для відновлення Харкова

Порахувати суму повних збитків, завданих російською війною, дуже складно.

Остаточної суми на відновлення міста поки немає, оскільки війна триває, й під час обстрілів можуть бути нові пошкодження.

За попередніми підрахунками, для відновлення Харкова на сьогодні потрібна сума у розмірі 9,5 мільярдів доларів. Це кошти на відновлення житлових будинків, енергетичної інфраструктури, адміністративних будівель, шкіл, дитячих садків і лікарень. Харків не має таких коштів, тому просить допомоги у партнерів. Про це повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов в ефірі національного телемарафону.

«Щодо відновлення Харкова ми так приблизно підрахували. Хочу повторитися, що це дуже-дуже приблизно, бо обстріли тривають, і зараз неможливо остаточно підрахувати усі ці збитки, які місто Харків отримало від російських агресорів. Але зараз сума коштів, яка потрібна для того, щоб відновити місто Харків, це — 9,5 мільярдів доларів. Це величезна сума. І тому, коли ми зустрічалися із заступником держсекретаря Блінкена й з іншими поважними членами уряду, хочу сказати, що ми говорили про те, що ми такі кошти не можемо знайти самі і нам потрібна підтримка наших партнерів США для того, щоб ми залучали кредитний ресурс, щоб ми залучали кошти для відновлення міста Харкова та відновлення всієї України», — розповів Терехов.

Міський голова додав, що під час візиту у США запросив до Харкова усіх мерів, з якими зустрівся, аби вони на власні очі побачили результати російської агресії.

«Я дуже вдячний своїм колегам, мерам українських міст, які разом зі мною, іноземним колегам, мерам інших міст США, що вони зараз дивляться на Україну, готові підтримувати Україну. І деякі з них сказали мені, що, можливо, влітку, можливо, восени, але вони обов’язково приїдуть до міста, подивляться на місто й будуть допомагати нашому рідному Харкову», — сказав Терехов.

Як писав KharkovNEWS.info, 26 квітня Ігор Терехов прибув у США, зустрівся із представниками американського уряду. Він полетів в Сполучені Штати за запрошенням. Головною метою всіх зустрічей Терехов назвав відбудову Харкова. Наступні два дні у столиці американського штату Колорадо Денвері проходив Саміт міст Північної та Південної Америки. Терехов його відвідав.

Джерело

Новости Харькова