Судитимуть кримінального авторитета, який укупі з росіянами пограбував ексмера Харкова

"Чиж" із бандою забрав транспорт із маєтку Михайла Добкіна.

Банда грабувала та катувала місцевих жителів.

До Чугуївського міського суду Харківської області передали обвинувальний акт щодо кримінального авторитета з Вовчанська Дмитра Чигринова на прізвисько «Чиж», чотирьох російських військових та трьох жителів Вовчанська, які під час окупації грабували й катували мирних мешканців. Банда завдала людям збитків на більше ніж 10,5 мільйона гривень.

Слідчі встановили, що грабувати людей вирішив «Чиж», який залишився у тимчасово окупованому Вовчанську узимку 2022 року. Він покликав до себе чотирьох окупантів, двох цивільних чоловіків і 37-річну жінку. Злочини вони вчиняли з кінця лютого по травень 2022 року. Зокрема, у березні приїхали до будинку колишнього мера Харкова Михайла Добкіна у селі Бугаївка Вовчанської громади. Тоді у маєтку знаходилися два охоронці. Банда стала вимагати, аби вони віддали всі автомобілі та майно, при цьому погрожували вогнепальною зброєю. Вона забрала транспорт Добкіна, також пограбувала садове товариство та будинок місцевого жителя.

«Вони забрали два прогулянкових судна, мотоцикл, два причепи до нього та побутову техніку.  У садовому товаристві в селі Бугаївка вони забрали з приватних домоволодінь квадроцикл Outlander, автомобіль Land Rover Range Rover Autobiography, гроші у сумі 2500 доларів США, побутову техніку тощо. Під час чергового грабежу одного з будинків вони наказали двом охоронцям залізти в шафу та не виходити звідти дві години», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Окрім цього, слідству відомі факти катування людей бандою. «Чиж» насильно затягнув до машини чоловіка, який у перший день війни зірвав російський прапор із площі у Вовчанську, та привіз до приміщення, де загарбники допитували та утримували людей. Там чоловіка катували.

«Чоловіка побили руками та кувалдою, одягнули на голову мішок та близько 4 годин незаконно утримували і катували. Потім зловмисники вивезли потерпілого на узбіччя дороги та відпустили. На жаль, 20 квітня 2024 року потерпілий загинув у Вовчанську під час російського обстрілу», — повідомили у прокуратурі.

Від банди постраждав ще один чоловік. У нього зловмисники вимагали зброю, яку той знайшов у розбитій колоні Збройних сил Росії поряд з околицею села Шестакове. Банда забрала двох синів чоловіка та кинула до камери, де піддавала тортурам, допоки той не віддав зброю.

Обвинувальний акт складений за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Спільники «Чижа» оголошені у розшук.

Фото: Харківська обласна прокуратура Фото: Харківська обласна прокуратура Фото: Харківська обласна прокуратура Фото: Харківська обласна прокуратура Фото: Харківська обласна прокуратура Фото: Харківська обласна прокуратура Фото: Харківська обласна прокуратура Фото: Харківська обласна прокуратура ПопереднійНаступний

Як писав KharkovNEWS.info, у травні 2023 року «Чижа» засудили до 15 років ув’язнення та конфіскували усе його майно за державну зраду, вчинену в умовах воєнного часу. З 24 лютого до середини квітня 2022 року він співпрацював із командирами ПВК «Вагнер», з представниками Федеральної служби безпеки Росії та виконував поставлені завдання.

Джерело

Новости Харькова