Судитимуть колаборантку, яка переховувалась у Харкові

Жінка добровільно погодилася працювати на загарбників.

Після деокупації колаборантка приїхала до Харкова.

До Червонозаводського районного суду Харкова направили обвинувальний акт щодо 39-річної жительки Куп’янська, яка під час окупації добровільно пішла працювати до незаконно створеного загарбниками «управления Пенсионного фонда Харьковской области».

Слідчі встановили, що жінка влаштувалася так званим «главным специалистом по делопроизводству отдела юридически-правовой и организационно-информационной работы». Вона займалася документацією, формувала перелік пенсіонерів для виплат «матеріальної допомоги» від Росії. Коли місто звільнили, переїхала до Харкова.

«Після деокупації, щоб не відповідати за вчинене, жінка переїхала до Харкова, намагаючись «замести сліди». Однак завдяки злагодженим діям правоохоронців її було викрито», — розповіли у Харківській обласній прокуратурі.

Обвинувальний акт щодо жінки склали за ч. 2 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною роботою від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Як писав KharkovNEWS.info, директорці ліцею на Харківщині, яка втекла з росіянами, оголосили підозру. Колаборантка наказувала вилучати українські підручники та вимагала від вчителів переатестації у Росії.

Автор: Ганна Ткаченко

Джерело

Новости Харькова