Суд вилучає з обігу землі на кордоні Харківської області

Земля може використовуватися лише під зведення споруд для захисту від Росії.

Із державної власності землю незаконно передали до власності громади.

Господарський суд Харківської області зобов’язав повернути державі земельну ділянку, яка знаходиться у Вовчанській громаді. Земля розташована за межами населених пунктів на території Гатищенської сільради та проходить уздовж кордону з Росією. Ділянка площею 16 гектарів оцінена у 410 мільйонів гривень.

Слідчі встановили, що у 2020 році Головне управління Держгеокадастру у Харківській області підписало наказ про передачу цієї ділянки у комунальну власність. Власником землі стала Вовчанська міська рада. Ділянку планували використовувати для сільгосппотреб. Проте передача ділянки визнали незаконною: земля належить до земель прикордонної смуги, її можна використовувати лише для будівництва інженерних захисних споруд.

«Землі прикордонної смуги можуть перебувати виключно у державній власності та мають використовуватися для оборони країни та забезпечення діяльності органів прикордонної служби. Вибуття таких земель до комунальної власності та подальше використання для сільськогосподарських потреб унеможливлює їх використання для захисту держави», — пояснили у Харківській обласній прокуратурі.

Тому прокуратура подала до суду позов. Суд задовольнив його та зобов’язав Вовчанську міськраду повернути землю у державну власність. Після того, як рішення набуде сили, прокуратура обіцяє вжити заходів щодо його реального виконання.

Як писав KharkovNEWS.info, суд забрав у фермерів землю на кордоні Харківської області. Земельна ділянка площею понад 24 гектари знаходиться у Богодухівському районі.

Джерело

Новости Харькова