Суд оголосив вирок ексголові села на Харківщині за співпрацю з окупантами

Протягом 10 років жінка не матиме права обіймати посади в органах влади.

Суд визнав винною уродженку села Новомиколаївка Шевченківської громади Куп’янського району у співпраці з росіянами.

Жінці призначено покарання у виді позбавлення права обіймати посади в органах влади та місцевому самоврядуванні на строк 10 років з конфіскацією частини належного їй на праві власності майна за виключенням житла.

Про це стало відомо з вироку Київського райсуду міста Харкова.

Йдеться про 62-річну Ольгу Благу, яка понад 10 років була головою Петрівської сільської ради (колишнього Шевченківського району, зараз входить в Шевченківську територіальну громаду). В цю сільську раду входило три села – Петрівка, Горожанівка та Іванівка. До того як стати головою сільської ради, Блага працювала секретарем цієї ради.

Справу Благої передали до суду за фактом кримінального проступку (ч.2 ст. 111-1 КК України) – добровільне зайняття посади, не пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території Харківської області, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Благу затримали 12 вересня минулого року. До 9 грудня Блага була під вартою без права внесення застави. 8 грудня Київський районний суд міста Харкова відпустив Благу з-під варти під заставу 124050 грн. І вже 9 грудня Блага вийшла з-під варти.

При затриманні Благої, їй повідомили про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.111-1 КК України – добровільне зайняття посади, пов`язаної з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окуповані території. А вже при передачі справи до суду відбулась перекваліфікація на більш легку ч. 2 ст.111-1 КК України.

Слідство встановило, що Блага 27 червня 2022 року отримала пропозицію від Віти Стрижко, яка займала так звану посаду “виконуючого обов`язки помічника начальника управління Шевченківського територіального управління військової цивільної адміністрації Куп`янського району” та була дружиною гауляйтера Шевченкового Андрія Стрижка, на зайняття так званої посади “виконуючого обов`язки помічника начальника управління Шевченківського територіального управління військової цивільної адміністрації Куп`янського району”, на що Блага надала добровільну згоду.

Блага за погодженням з окупаційною адміністрацією здійснювала заходи, направлені на збір даних мешканців підзвітних їй сіл, а саме в Петрівську громаду входило 3 села: с. Петрівка, с. Горожанівка і с. Іванівка. Колаборантка проводила збір даних з метою надання так званої “гуманітарної допомоги” від окупаційної влади мешканцям підзвітних їй сіл та передачі списків із мешканців села на отримання грошової допомоги у розмірі 10 000 рублів від окупаційної влади, вказані списки передавала до так званого пенсійного фонду окупаційної влади. Приблизно 17 серпня Блага організовувала нараду мешканців села для вирішення питання щодо подальшої роботи освітніх закладів у с. Петрівка.

Суд також повернув Благій раніше арештований мобільний телефон Samsung galaxy A10s та ноутбук Lenovo model 80go.

Нагадаємо, що в квітні цього року суд визнав винною головну спеціалістку інформаційного відділу (друкарку) Шевченківської селищної ради Віту Стрижко у колабораційній діяльності та призначив їй покарання у виді позбавлення волі на строк 9 років.

Як писав KharkovNEWS.info, заступниця селищного голови на Харківщині працювала на окупантів.

Джерело

Новости Харькова