Світло на деокупованій Харківщині обіцяють повернути на початку 2023 року

Електропостачання по основних напрямках відновлено.

Наразі електропостачання відновлено на 75% звільнених від окупантів територій Харківської області.

Відновити електрику на всіх деокупованих територіях планують до початку лютого 2023 року. Основні напрямки вже заживлені, тому відновлювальні роботи йдуть швидше, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«У нас на сьогоднішній час 75% деокупованих територій уже мають електроенергію, однак залишаються ось ці, умовно кажучи, 25%, але вони є найскладнішими. Однак ми вже відновили електропостачання по основних напрямках і далі будемо ще швидше заживлювати. У нас є прогнози, що до кінця року ми, умовно кажучи, 15% підключимо, і десь до 1 лютого заживимо 100% деокупованих територій», — сказав Синєгубов.

19 грудня вдалося подати електрику у село Циркуни, яке було знеструмлене з початку війни. Електропостачання отримали перші 100 споживачів. Тепер основна лінія електропередач відновлена, це дозволить підключати споживачів швидше. Коли зі світлом будуть усі мешканці Циркунів, поки невідомо. Роботи тривають, однак для доступу енергетиків до ділянок потрібно розмінувати території. Наразі розмінуванням займаються понад 100 піротехніків та понад 40 одиниць техніки.

«Тут все залежить від двох, умовно кажучи, чинників. Перше, це робота «Обленерго», яка відбувається фактично цілодобово. Ми забезпечуємо навіть з обласного бюджету, вже фінансуємо цю структуру, вона є державною, оскільки власних потужностей у них не вистачає, а наше завдання — максимально швидко відновити електропостачання на деокупованих територіях. Друге питання — це розмінування, тому що на півночі області, де знаходяться дані населені пункти, у нас основна була проблема — це розмінування. Враховуючи погодні умови, те, що Харківська область визнана найзасміченішою на вибухонебезпечні предмети», — пояснив Синєгубов.

Досі немає електроенергії в Липцях, де був великий штаб російської армії, а також у селах навколо.

Як писав KharkovNEWS.info, через війну пошкодження електромереж та обладнання у Циркунах колосальні. Над відновленням електрики працюють п’ять ремонтних бригад та десять одиниць техніки. Також залучаються додаткові бригади обленерго з сусідніх районів.

Джерело

Новости Харькова