Святий Миколай та Дід Мороз: етнологиня з Харкова розказала історію персонажів

За інформацією: Суспільне Харків.

Відкриття новорічної ялинки у метро Харкова. 19 грудня 2022 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

День Святого Миколая у XX ст. на Харківщині святкували 6 грудня, а Різдво — 25 грудня. Мороз існував у традиційній культурі, а Дідом Морозом він став за радянських часів.

Про це Українському Радіо Харків розказала голова громадської організації етнологів і фольклористів Харкова Наталія Олійник.

"Якщо взяти традиції Харківщини, приміром, Куп'янщину початку минулого століття, то Миколая святкували не 19 грудня, а шостого, Різдво — з 24-го на 25 грудня. У людей це не забулося. Вони пам’ятають ці дати. Згодом дата стане на своє місце, де вона й була", — вважає етнологиня.

За словами Наталії Олійник, нині Миколая святкують скромно, але частіше у заклади освіти та культури почали запрошувати як персонажа саме Миколая, а не Діда Мороза.

"Мороз як міфологічний персонаж існував у традиційній культурі. Був зовсім недобрий і несимпатичний, трошки потворний. Господарі його трохи побоювалися. Міг поморозити людей, худобу, виморозити посіви озимої. На святу вечерю перед Різдвом за старим стилем, за яким, можливо буде відзначатися наступного року, вся родина збирається, і коли батько оголошує молитву перед тим, як сідати їсти, то першу мисочку він насипає для Мороза. Або виходить на вулицю, або стукає в шибку й запрошує Мороза до вечері", — розповідає.

Тричі запрошували: «Якщо не йдеш вечеряти, то не ходи й морозити!»

"Дід Мороз — вигаданий персонаж, взятий з міфології, адаптований, щоб бути добрим, лагідним. Щоб був не самотній, йому Снігуроньку додали і ялиночку. 1937 року день народження Діда Мороза. У традиційній культурі ялинки немає й не було. Основним атрибутом був дідух", — розповідає Наталія Олійник.

До святого Миколая відношення інше — він може зробити чудо

"Вважається, що він діткам приносить якісь даруночки, але він ще й помічник у будь-якій, наприклад, не зовсім приємній ситуації", — каже Олійник.

Новости Харькова