«Стабільна та контрольована»: начальник Харківського військового гарнізону розповів про ситуацію на фронті

За інформацією: Суспільне Харків.

Сергій Мельник. Фото надане співрозмовником

Військові не бачать наступальних дій російської армії на Харківському напрямку. Окупанти продовжують обстрілювати область з різних видів зброї.

Про активність військових РФ, протиповітряну оборону та плани на 2023 рік в ефірі Українського Радіо Харків розповів бригадний генерал юстиції, начальник Харківського військового гарнізону Сергій Мельник.

Ситуація на фронті біля Харківщини

Ситуація на сьогоднішній день стабільна й контрольована. Те, що почастішали обстріли з артилерійських установок та ракетні удари, свідчить про те, що ворог намагається нас залякати, зламати та зіпсувати новорічні свята. Це було прогнозовано, і я не бачу в цьому проблем. Ці дії читаються нами, як художня книга. Прогнозуємо всі кроки Російської Федерації. Злякати нас неможливо, харків’яни під обстрілами їздять на автомобілях, гуляють, готуються до свят.

Наші хлопці героїчно стримують атаки

Ворог не спить, навчається, також планує, можливо, наступальні дії. На сьогодні ми їх поки не бачимо. Диверсійні, розвідувальні прориви вони намагаються зробити, створити; промацати слабкі місця, де в перспективі вони могли провалити нашу оборону, але всі ці їхні спроби повністю сходять на нуль. Наші хлопці героїчно стримують ці атаки, відбивають ворога і він зазнає великих втрат.

Читайте також: На Слобожанському напрямку ознак формування угруповань для наступу немає — Генштаб

Ворог перебуває на своїй території й може пересуватися там, як забажає. Ми ж не контролюємо територію Російської Федерації. Ми на сьогоднішній день не наносимо ураження по російській території.

Обстріли Харкова: звідки завдають удари

З різних територій Російської Федерації. Такий безпілотний літальний апарат як Shahed має дальність близько 2 тис. км, тож спрогнозувати, звідки він буде злітати, ми з вами не можемо. Ми можемо побачити його тільки на радарах, коли він полетів.

Вони засекречують інформацію, з якої сторони запущений Shahed, аби випадково не стались такі випадки, коли хтось покурить чи сп’яну аеропорт підпалить. Ракети С-300 летять з бєлгородського напрямку, а Shahed з різних кінців Російської Федерації, з Азовського моря на запорізькому напрямку, з інших районів.

Потреба в ППО

Поки ми не можемо реагувати на ракети протиповітряної оборони С-300. Швидкість ракети С-300, яка виходить з Бєлгородської області, має приблизно 4600 км за годину. Її приліт до Харкова становить від 40 до 50 секунд — залежно від того, де перебуває їхній дивізіон.

Ситуація така, що нам поки доводиться терпіти ці удари

Поки вона вийшла й прилетіла, наші системи поки зафіксували й повідомили до служби ДСНС, що є повітряна небезпека, вона вже доходить до тої точки, яку вони запланували в себе на передполітному розкладі.

Ситуація така, що нам поки доводиться терпіти ці удари. Але ми вже маємо проти них деяку оборону. Тому що наша авіація частіше працює, яка має протирадіолокаційні ракети, які чітко відслідковують, звідки проводяться пуски, й ця ракета влучає по тому дивізіону, який намагається обстрілювати територію нашої держави.

Читайте також: Синєгубов розказав, які райони Харківщини найчастіше обстрілює РФ

Велика потреба у Patriot американські зенітно-ракетні комплекси, тому що на сьогоднішній день нам потрібні системи протиповітряної оборони, які мають великі швидкості, щоб зустрічати ракету або на зустрічному курсі, або на стрільбі вдогін по ракеті. Чим більш максимальна буде швидкість ракети, яка зустрічатиме ракету, тим буде більша ефективність ураження й збиття ракети над нашою територією.

Перспективи визволення 29 окупованих населених пунктів Харківщини

Я впевнений, що 2023 рік принесе нам якнайшвидшу перемогу і мир в наші оселі. Тому вірте в ЗСУ і результати побачите дуже скоро. Усі наші хлопці й дівчата мотивовані на найвищому рівні.

Що відомо

  • Під російською окупацією залишається 1,6% Харківської області — це 29 населених пунктів, 27 грудня повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.
Новости Харькова