Скільки зрадників і колаборантів знайшли в Харківській області

Колаборантів виявилося трохи більше, ніж держзрадників.

Жителі Харківщини можуть звертатися до правоохоронних органів, якщо мають інформацію про держзрадників і колаборантів.

За одинадцять місяців 2022 року у Харківській області повідомили про підозру у державній зраді 177 людям, у колабораційній діяльності — 217 людям. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі, відповідь опублікована 23 грудня на порталі «Доступ до правди».

Крім того, за одинадцять місяців цього року на Харківщині обліковано за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України 20 кримінальних правопорушень, за якими кримінальні провадження направлені до суду з обвинувальними актами.

За ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України обліковано 85 кримінальних правопорушень, за якими кримінальні провадження з обвинуваченнями вже у суді. У прокуратурі нагадали, що мешканці можуть звернутися до поліції, якщо їм відома інформація про держзрадників та колаборантів.

«Одночасно інформуємо, що у разі, якщо особі стало відомо про вчинене кримінальне правопорушення, у тому числі щодо вчинення державної зради та колабораційної діяльності, або ж особа стала свідком вчиненого кримінального правопорушення, або є потерпілою особою, вона має право написати письмову заяву про вчинене кримінальне правопорушення до найближчого відділення Національної поліції України або іншого правоохоронного органу, незалежно від місця і часу його вчинення», — сказано у відповіді Харківської обласної прокуратури.

Слід зазначити, що це не остаточна цифра, адеж щодня співробітники поліції, прокуратури, СБУ виявляють зрадників і колаборантів. Але вони потрапляють до офіційної статистики тільки після оголошення підозри за відповідною статтею КК України. Винним у держзраді може визнати тільки суд.  

Як писав KharkovNEWS.info, у Харківській області розслідують понад 10 000 кримінальних проваджень щодо війни.  Із них 98 % стосуються порушення законів та звичаїв війни. Про це повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Джерело

Новости Харькова