Скажений кіт напав на шістьох людей на Харківщині

Кіт помер від сказу.

Від початку року на Харківщині вже зареєстровано понад 60 випадків сказу.

В одному із сіл Зміївської громади (Чугуївський район) домашній кіт завдав ушкодження шести людям. Це сталося 4 червня. Від кота постраждали його власники, а також сусіди. За деякий час кіт помер. У лабораторії встановили, що тварина хворіла на сказ. Про це повідомили у Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

«Постраждалим призначено антирабічне лікування. Кіт загинув внаслідок сказу (діагноз підтверджено лабораторно)», — розповіли у Центрі контролю.

Загалом із початку 2024 року на території Харківщині зафіксували 64 випадки сказу тварин. Такі випадки зареєстровані у 23 громадах усіх районів області. На сказ хворіли по 26 котів і собак, дві куниці, єнотоподібна собака, шість лисиць. Ще три випадки хвороби діагностували у великої рогатої худоби. Дикі тварини зі сказом були виявлені на територіях домоволодінь. Від скажених тварин постраждали 96 людей, вони пройшли або ще проходять антирабічне лікування.

У Центрі контролю та профілактики хвороб нагадали, що сказ є смертельною хворобою, проти нього потрібно своєчасно робити вакцинацію. Ситуацію зі сказом у регіоні називають вкрай напруженою.

«В Харківській області склалася вкрай напружена ситуація зі сказу. Триває епізоотія серед тварин. Інфікуються та помирають люди», — підкреслили у Центрі контролю.

Як писав KharkovNEWS.info, у лютому на Харківщині уперше за останні дев’ять років від сказу померла людина. Чоловіка вкусила домашня кішка.

Автор: Анна Шафранович

Джерело

Новости Харькова