Син харківського депутата судиться з військкоматом

Дмитро Каратуманов не хоче сплачувати штраф за неявку до військкомату.

Каратуманов-молодший відмовився прийти у військкомат Київського району у призначений час і не хоче сплачувати накладений за це штраф у сумі 5100 гривень. 

Дмитро Каратуманов, син депутата Харківської обласної ради Олега Каратуманова, не хоче сплачувати штраф за адмінпостановою і вирішив судитися з військкоматом. За тиждень має відбутися перше засідання по суті у  Київському райсуді Харкова — за місцем проживання Каратуманова-молодшого. В оточенні Каратуманова говорять, що він стояв на мобілізаційному обліку, не збирався виїжджати з країни, але мав серйозні проблеми зі здоров’ям. Тому прихід представників військкомату восени 2022 року був несподіванкою, а сплачувати штраф немає за що. 

«Позивач в особі представника звернувся до Київського районного суду м. Харкова із адміністративним позовом до Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Київського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, відповідно до якого просить визнати протиправною та скасувати постанову від 13.12.2022, складену начальником Київського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки м. Харкова підполковником Борисовим Є.В., якою позивача притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 210 з позначкою 1 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 5100 гривень, а справу про адміністративне правопорушення закрити», — йдеться у матерілах справи.

Ця стаття передбачає адміністративну відповідальність за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію і карається штрафом. Але захист Каратуманова-молодшого не погоджується з покаранням, та того дня, коли протокол був складений, Дмитро саме мав лягти на стаціонарне лікування і, більше того, він є студентом Харківської академії міського господарства. 

За словами адвоката Дмитра Каратуманова, до нього прийшли додому рано-вранці і запросили до військкомату.

«Прийшли співробітники Київського ТЦК разом з уповноваженими, без попередження, десь о 7:30. Сказали о десятій з’явитися до військкомату Київського району, але в нього певна кількість проблем зі здоров’ям, і цього дня він мав лягти на стаціонарне лікування», — повідомив KharkovNEWS.info захисник Максим Журавльов.

Тоді представник військкомату склав протокол і запросив на розгляд до начальника військкомату. Коли клієнт разом з адвокатом з’явилися у військкомат, то йому вручили уже постанову за неявку у призначений день із необхідністю сплатити штраф. Каратуманов-молодший не погодився із цим і пішов до суду. А вже у 2023 році, після лікування, отримав другу групу інвалідності. Тепер, після проходження комісії, він має бути знятий з військового обліку, говорить адвокат. 

«Штраф був накладений незаконно. Стацонар лікарні — поважна причина для неявки», — вважає Максим Журавльов.

Батько Дмитра, Олег Каратуманов, також вважає, що син не міг з’явитися до військкомату у призначений час і він не бігає, а «разом з усіма, як звичайна людина, стоїть у чергах військкомату». 

Попереднє засідання по адмінсправі було призначене на 27 січня, перше засідання по суті має відбутись 20 квітня у Київському районному суді Харкова. Але з огляду на те, що 11 квітня Вища рада правосуддя задовольнила заяву про відставку судді Київського райсуду Садовського, невідомо, чи буде засідання саме в цей час.

До війни Каратуманов-молодший працював інспектором у регіональний Держінспекції праці. Саме на Каратуманова-молодшого у 2017 році був зареєстрований регіональний «Опозиційний блок», у 2020 році він балотувався до Харківської міської ради, але не пройшов. Його батько, Олег Каратуманов багато разів обирався до Харківської облради: двічі від Партії регіонів, у 2015 році від Опоблоку, востаннє від Блоку Кернеса. 

Дмитро Каратуманов став відомий у Харкові у 2008 році. Тоді Аudi А-8 на трасі Київ-Харків-Довжанський збив насмерть 19-річного студента Івана Гаражу. За кермом автівки був 17-річний Дмитро Каратуманов, який поїхав з місця ДТП, але пізніше був затриманий. Він запевняв, що йому 19 років і відмовлявся давати свідчення. Прокуратура не знайшла доказів провини Дмитра Каратуманова, справу закрили, а батьки Івана Гаражі повідомили, що у них немає претензій до Каратуманова-молодшого.

Джерело

Новости Харькова