Що треба знати про Гепатит А

Згідно зі статистикою щороку вірусним гепатитом А у світі заражається 1,4 мільйона людей. Вірус передається через забруднені харчові продукти та питну воду або під час контакту з хворою людиною. Гепатит А найбільш поширений у країнах з поганими санітарними умовами та забрудненими водами.

Гепатит А часто передається через забруднені продукти та їжу та здатний викликати хвилю гострої епідемії. Наприклад, у Шанхаї 1988 року під час епідемії було заражено 300 тисяч людей. Вірус продовжує існування у навколишньому середовищі та може витримувати виробництво продуктів харчування, що використовується у боротьбі з різними вірусами та інфекціями.

Вірус гепатиту A стійкий до кислотного та водного середовища, не піддається обробці хлором, може потрапити в організм будь-якої людини, зараження часто відбувається через заражену воду та їжу. Він має високу стійкість до підвищених температур до 60 градусів і може зберігатися в солоній та прісній воді. Як передається вірус гепатиту A? Найбільш поширений шлях передачі – фекально-оральний. Зараження може статися шляхом вживання людиною забруднених харчових продуктів чи води, у яких є вірус гепатиту A.

Причиною гепатиту A є забруднення води стічними водами чи погана обробка питної води. Вірус швидко поширюється там, де не вистачає чистої води та не підтримуються санітарні умови життя. Гепатит A може передаватися при тісному фізичному контакті із зараженою людиною.

Якщо людина не була вакцинована і не хворіла на гепатит A, вона схильна до високого ризику зараження вірусом. У країнах із високим поширенням вірусу найчастіше гепатитом A інфікуються діти раннього віку. До найпоширеніших шляхів зараження гепатитом A відносять такі:

  • низькі санітарні умови, відсутність належної дезінфекції та обробки продуктів та води;
  • вживання забрудненої води та продуктів;
  • постійне проживання із зараженим вірусом гепатиту A людиною;
  • використання інфікованого шприца при вживанні наркотиків;
  • статевий контакт із людиною, у якої спостерігається гостра стадія гепатиту A;
  • через кров чи продукти крові;
  • поїздки до небезпечних країн із поширенням вірусу без попередньої вакцинації.

Симптоми гепатиту A

Симптоми гепатиту A починаються з пропасниці, підвищена температура тіла зберігається протягом 7 днів. Іноді хворого може лихоманити до десяти днів. На тлі температури виникає нудота та слабкість, біль у м’язах, суглобах, сильна лихоманка, апатія та млявість. Виникає розлад з боку травної системи: втрата апетиту, біль у ділянці шлунка, блювання та розлад кишечника. В області правого підребер’я виникають постійні тягнучі і неприємні відчуття, оскільки страждає печінка.

Після появи перших симптомів виникають інші ознаки, що підтверджують зараження вірусом гепатиту A. Починається жовтяниця, у хворого помітно жовтіє шкіра та склери очей. Це виникає через те, що жовч викидається у кров разом із вірусом. Під час жовтяниці первинні симптоми захворювання зникають, температура знижується та нудота пропадає. Ще одним головним симптомом гепатиту A є зміна кольору калу – він стає безбарвним і потемніння сечі. Сеча може бути схожою за кольором на міцну заварку або темне пиво.

Найважливішим фактором, від якого залежить прояв симптомів гепатиту А – вік хворого. У дітей гепатит A протікає не так, як в дорослої людини. У маленької дитини до 10 років вона протікає без будь-яких симптомів. Прояв ознак та їх перебіг зростає з віком, тому жовтяниця під час гепатиту A спостерігається у кожної хворої дорослої людини. У похилому віці захворювання протікає у тяжкій формі і може давати серйозні ускладнення на печінку. Пацієнти віком понад 40 років потребують лікування в лікарняних умовах, оскільки смертельні випадки серед них проявляються частіше, ніж в інших вікових групах.

Діагностування гепатиту А проводиться лікарем гепатологом, гастроентерологом або інфекціоністом.

  • Зовнішній огляд пацієнта, аналіз скарг пацієнта та даних анамнезу.
  • Специфічна лабораторна діагностика: ІФА (імуноферментний) або РІА (радіоімунний) аналіз крові на наявність специфічних антитіл до вірусу гепатиту А – анти-HAVIgMі анти-HAVIgG.
  • Загальна лабораторна діагностика:
  • біохімічний аналіз крові;
  • печінкові проби (визначення наявності та кількості печінкових ферментів у крові);
  • визначення білірубіну (загальний та фракції) у крові;
  • визначення білкових фракцій у крові;
  • аналіз сечі на уробілін та жовчні кислоти.

Лікування гепатиту A

Спеціальних препаратів на лікування гепатиту A нині немає. Захворювання може протікати протягом кількох тижнів та місяців. Методи лікування гепатиту A включають підтримку стану пацієнта і полегшення больових симптомів. Пацієнту можуть прописати препарати для зниження температури, відновлення клітин печінки, комплекс поживних речовин та рідини, які втрачаються в процесі блювання та розладу кишечника.

Інфікуванню гепатитом А можна легко запобігти, якщо дотримуватися правил гігієни рук. Найбільш ефективний спосіб захисту – це миття рук з милом і теплою водою щонайменше протягом 20 секунд. Це особливо важливо перед приготуванням їжі та після відвідування вбиральні.

Тож вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила: 

– миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету; 

– вживання лише кип’яченої води; 

– миття овочів та фруктів.

Статтю підготував Олександр Баранник, помічник лікаря-епідеміолога відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Ізюмської філії ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ України»

Джерело

Новости Харькова