Що робити, якщо людина з психічними порушеннями не реагує на небезпеку – читайте в «Довіднику безбар’єрності»

У стресовій ситуації (вибухи, обстріли, масова паніка) люди з психічними порушеннями можуть не розуміти, що відбувається, ігнорувати явну небезпеку, бути розгубленими або впадати у ступор.

Як зазначають у «Довіднику безбар’єрності», започаткованому за ініціативою першої леді Олени Зеленської, таку людину потрібно під чіткими інструкціями вивести в безпечне місце, наприклад, у бомбосховище. При цьому спокійно пояснити, що ви хочете зробити, куди відвести, з якою метою.

«У людини з тяжкими порушеннями може бути кататонічний синдром, за якого реакція на прохання, команду або інструкцію протилежна до необхідної. Наприклад, ви просите пройти в укриття, а людина стоїть на місці. Або кажете стояти на місці, а вона навпаки – починає йти. У таких випадках потрібно озвучувати план дій навпаки», – розповідають у «Довіднику безбар’єрності».

Загалом пацієнти, які мають тяжкі психічні порушення, безпечні. Про ймовірну небезпечну поведінку можуть свідчити такі прояви:

– людина стверджує, що за нею стежать;

– вона готова напасти на уявного переслідувача;

– чує голоси у голові, які змушують її зробити агресивні події щодо себе чи інших.

Тобто можна зрозуміти, наскільки людина може бути агресивною і спрогнозувати її поведінку. У будь-якому разі її необхідно:

– заспокоїти;

– відвести в безпечне місце;

– налагодити контакт, розпитати;

– організувати огляд у профільного спеціаліста.

Джерело

Новости Харькова