СБУ звинуватила велике харківське підприємство у роботі на Росію: про кого йдеться

У компанії "Новий стиль" обіцяють захищатися в суді.

Співробітники СБУ підозрюють керівництво однієї з найбільших меблевих компаній Харкова у співпраці з Росією та пособництві державі-агресору. 

Учора СБУ затримала чотирьох керівників компанії та повідомила про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Вони, за версією слідства, під час повномасштабної війни виробляли меблі для російських державних компаній, але намагалися приховати цей факт і задіяли кілька іноземних структур. Меблі продавали навіть структурам, які допомагають російській армії вбивати українців, повідомили слідчі.

«Фігуранти вели бізнес із московськими компаніями, які співпрацюють з державними установами рф. Зокрема йдеться про підсанкційні ПАТ «Сбєрбанк» і АТ «Тінькофф». Ще однією із клієнтів установи була російська корпорація «Ростелеком», яка забезпечує зв’язком окупаційні угруповання рф. Лише протягом 2022-2023 років зловмисники поповнили бюджет росії на 140 млн рублів. Ці кошти держава-агресор отримала як податки і збори. Як свідчать матеріали розслідування, для незаконної торгівлі керівники харківського підприємства задіяли мережу підконтрольних їм комерційних структур на території росії та Близького Сходу. Щоб замаскувати злочинні дії, вони встановили частину своїх виробничих потужностей на підконтрольне підприємство за кордоном», — повідомили у пресслужбі СБУ.

Під час обшуків у топменеджерів знайшли комп’ютерну техніку, документи та мобільні телефони, вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу. Кілька фігурантів, повідомили в СБУ, переховуються за кордоном, зокрема на території РФ. Слідчі дії не впливають на роботу виробництва в Україні і стосуються лише незаконних дій окремих посадовців компанії, запевняють у Службі безпеки і на підтвердження виклали кілька скринів телефонних переписок організаторів «яхеми». 

Як з`ясувалося, обшуки вчора проходили в офісі та вдома у керівників компанії «Новий стиль Україна» у Харкові. Про це повідомив один із акціонерів у соцмережах. Звинувачення у торгівлі з Росією він відкидає і обіцяє йти до суду.

«Хотіли знайти якісь докази, які б свідчили про нібито умисний продаж продукції компанії до країни-агресора. Після того, як нічого такого не знайшли, силовики вивезли керівництво компанії до Києва для вручення підозри. На мою думку, це ганебна ситуація для країни, де під час щоденної військової агресії росії проти України та міста Харкова ми спостерігаємо силову агресію людей, які за законом мають служити народу України та захищати українське. Заблокувати підприємство з 600 співробітниками арештом його керівництва – сумнівне «досягнення» навіть у мирний час. Робити це з працюючим підприємством з Харкова зараз, під час повномасштабної російської агресії та щоденних обстрілів міста – особливо значущий економічний та правовий злочин», — написав Володимир Муравйов.

Слідчі дії на підприємстві акціонер називає «рейдерською атакою на компанію».

Джерело

Новости Харькова