СБУ затримала мешканця Харківщини, який допомагав російським спецслужбам

СБУ заблокувала роботу проксі-центру.

Спецслужби Росії мали доступ до українського інтернет-простору.

Співробітники Служби безпеки України заблокували у Полтаві проксі-центр, який Росія використовувала для проведення інформаційних операцій в інтернеті. Організаторами проксі-центру виявилися двоє жителів Полтавщини та Харківщини. Їх затримали.

«Ділки налагодили підпільний проксі-центр, який працював як VPN-сервіс. Він дозволяв абонентам з будь-якої країни видавати себе за користувачів українського мобільного Інтернету», — розповіли в СБУ.

За користування таким проксі-центром організатори брали майже 2500 гривень на місяць. Щодня їм надходили сотні «замовлень», гроші перераховували за допомогою заборонених платіжних систем. За даними СБУ, постійно користувалися цими послугами громадяни Росії, вони намагалися приховати свої ІР-адреси для того, щоб зайти у популярні соцмережі. Сервери знаходилися в Росії.

«Це дозволяло російським спецслужбам отримувати віддалений доступ до українського інтернет-простору, а також поширювати кремлівські наративи та фейкову інформацію про ситуацію на фронті нібито від імені українських громадян», — пояснили в СБУ.

Слідчі провели обшуки за місцями перебування організаторів. Під час обшуків знайшли спеціальний апаратний комплекс, 120 000 доларів і пів кілограма золота, мобільні телефони й чорнові записи.

Організатору проксі-центру оголосили підозру за ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення) Кримінального кодексу України. Наразі проводять слідчі дії для притягнення до відповідальності винних.

Як писав KharkovNEWS.info, співробітники Служби безпеки України викрили під час спецоперації на деокупованій Харківщині двох інформаторів ФСБ, які займалися розвідуванням інформації про українські оборонні лінії на кордоні з Росією. Ними виявилися мешканці Вовчанська. 

Джерело

Новости Харькова