СБУ затримала жительку Харківщини, яка працювала на росіян, а потім переховувалася

Колаборантка переховувалася від слідства, однак її місце знаходження встановили.

Співробітники Служби безпеки України викрили у Харківській області 51-річну жінку, яка під час окупації працювала на російських загарбників.

Слідчі встановили, що до війни жінка працювала у відділенні «Укрпошти» в Ізюмі. У травні 2022 року вона добровільно погодилася стати начальницею відділення так званого «комунального підприємства «Почта Изюма», яке незаконно створили окупанти. До вересня вона отримувала в адміністрації окупантів пропагандистські газети — «Изюмський телеграфъ», «Харьков Z», «Красная звезда» та відповідала за організацію поширення цих газет серед мешканців Ізюмщини.

«За даними слідства, ці газети містили брехливу російську пропаганду, що нібито рф та її збройні сили не є ворогом України, що неначе рашисти з турботою ставляться до жителів окупованих територій та надають їм усіляку допомогу і підтримку, пропагували легітимність окупаційної влади. Матеріали цих газет заперечували збройну агресію рф проти України, нав’язували читачам негативне ставлення до Української держави, прагнучи посіяти у нашому суспільстві недовіру до органів державної влади України та її Збройних Сил», — розповів речник Управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Також жінка агітувала колишніх колег влаштовуватися до поштового відділення загарбників. Після деокупації переховувалася, проте її викрили та затримали.

Жінці оголосили підозру за ч. 5 ст.  27, ч. 2 ст. 28 і ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність у формі здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією) Кримінального кодексу України. Колаборантка знаходиться під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, жінку, яка очолила пошту на Харківщині при окупантах, ув’язнили на 11 років. Суд оголосив вирок 44-річній жительці міста Ізюм.

Автор: Марія Мирошниченко

Джерело

Новости Харькова