СБУ затримала експоліцейського, який попросився служити до окупантів

Чоловік переховувався від правоохоронців на горищі.

Експоліцейському загрожує до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення за державну зраду.

Співробітники Служби безпеки України затримали у місті Куп’янськ колишнього поліцейського, який служив російським окупантам. Після деокупації Куп’янська він переховувався на горищі одного з приватних будинків. Про це повідомив речник Управління Служби безпеки України в Харківській області Владислав Абдула.

Як установило слідство, 43-річний старший сержант Національної поліції на початку повномасштабного вторгнення працював у відділі реагування патрульної поліції Куп’янського райвідділу. Однак наприкінці травня добровільно став служити російським окупантам.

«Він з власної ініціативи написав заяву до окупаційної адміністрації агресора, уклав з її ватажком трудовий договір та був призначений інспектором чергової частини незаконного правоохоронного органу — так званого «управления внутренних дел военно-гражданской администрации Харьковской области». На підтвердження отриманої посади окупанти видали йому відповідне посвідчення та поліцейську форму з фейковими шевронами», — розповіли в СБУ.

Так званий «інспектор» приймав від мешканців заяви та повідомлення про правопорушення й  оформлював документи. Чоловік працював на загарбників до вересня, йому платили 45 000 рублів зарплати на місяць.

Із Національної поліції України чоловіка звільнили ще у червні. Після звільнення Куп’янська він переховувався від правоохоронців.

Наразі чоловік затриманий. Йому оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання підозрюваному міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Фото: Управління СБУ у Харківській області

Як писав KharkovNEWS.info, трьох самопроголошених «міліціонерів» із селища Козача Лопань оголосили в розшук. Під час окупації вони добровільно обійняли посади у незаконному правоохоронному органі.

Джерело

Новости Харькова