СБУ затримала блогера, який викрив позиції ЗСУ у Харківській області

Відео чоловікові надіслали підписники.

Співробітники Служби безпеки України затримали 41-річного блогера із Запоріжжя, який поширював відео із позиціями української армії на Харківському та Запорізькому напрямках.

Власник Telegram-каналу, на який підписані майже 140 000 людей, публікував новини про війну в Україні. Серед матеріалів у його каналі була інформація щодо озброєння ЗСУ, яку не розміщував Генеральний штаб ЗСУ у відкритому доступі. Зокрема, чоловік поширив відео, де було зафіксовано розташування вогневої позиції української армії у Куп’янському районі Харківської області та оборонні лінії ЗСУ біля села Роботине у Запорізькій області. Цією інформацією міг користуватися ворог.

«Від початку цього року чоловік неодноразово публікував відеоролики про переміщення територією України бойових броньованих машин, гаубиць та бронетранспортерів. Крім цього, він поширював інформацію про розміщення на конкретній ділянці місцевості на Харківському напрямку самохідної артилерійської установки, а також про розміщення ліній оборонних укріплень на Запорізькому напрямку. Зазначена інформація подавалася на каналі під «соусом» посилення оборонної спроможності України, але фактично могла бути використана збройними формуваннями держави-агресора для нанесення ударів по позиціях Сил оборони та для планування рашистами нових операцій із захоплення українських територій», — розповів речник Управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

Слідчі встановили, що інформацію про ЗСУ блогеру надавали підписники через особисті повідомлення у боті «предложки».

Блогера затримали у нього вдома у Запоріжжі. Йому оголосили підозру за ч. 1, 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї в Україну, рух або розташування Збройних сил України за можливості їх ідентифікації на місцевості) Кримінального кодексу України. Якщо його провину доведуть у суді, йому загрожує до восьми років тюрми. Слідчі перевіряють мотиви блогера та імовірні зв’язки з російськими спецслужбами.

Як писав KharkovNEWS.info, харківського блогера затримали за підтримку Росії. Підписниками проросійського агітатора були численні боти.

Автор: Марія Мирошниченко

Джерело

Новости Харькова