СБУ встановила російського полковника, який наказав запускати ракети по Харківщині

У будинок культури в Лозовій влучили за наказом Олега Тимошина.

Служба безпеки України встановила російського командира, причетного до серії ракетних ударів по цивільній інфраструктурі України.

Ним виявився командир 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку дальньої авіації повітряно-космічних сил Збройних сил Росії полковник Олег Тимошин. Зокрема, він причетний до обстрілу міста Лозова у Харківській області. Про це повідомили у Службі безпеки України.

«Також розслідування встановило, що за його вказівкою російські окупанти у травні обстріляли ракетами торговельний центр «Рів’єра» в Одесі та міський будинок культури у Лозовій Харківської області», — розповіли в СБУ.

Усього через обстріли, які окупанти здійснили за наказом Тимошина, загинули 88 мешканців України, поранення отримали — 240.

Слідчі встановили, що саме Тимошин організував обстріл по житловому багатоповерховому будинку у Дніпрі 14 січня, внаслідок якого загинули 46 людей та травмовані 79.

Також Тимошин віддав наказ бити по торговельному центру у місті Кременчук 27 червня 2022 року. Під час того удару загинула 21 людина, 77 людей отримали поранення.

У липні минулого року за наказом Тимошина росіяни обстріляли багатоповерхівку та базу відпочинку «Годжи» в селищі Сергіївка в Одеській області. Через обстріл загинули 14 людей, були поранені — 30.

Повітряні атаки по Україні здійснювали російські бомбардувальники-ракетоносці Ту-22М3 з крилатими ракетами Х-22 та Х-32.

Слідчі оголосили Тимошину підозру за ч. 1 та 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі. 

«Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності», — зазначили в СБУ.

Як писав KharkovNEWS.info, удень 20 травня російська ракета влучила у Будинок культури у Лозовій. Будівля була частково зруйнована, горів утеплювач покрівлі. Під час удару в той день були поранені вісім людей, у тому числі дитина. Пошкоджені понад 1000 квартир.

Джерело

Новости Харькова