СБУ оголосила підозру голові «хлібного» підприємства в окупантів на Харківщині

Чоловік співпрацював з окупантами.

Мешканець Харківщини незаконно обійняв посаду та виконував указівки окупантів.

Під час стабілізаційних заходів на деокупованій території Харківської області співробітники Служби безпеки України викрили 56-річного чоловіка, який з початку війни перейшов на бік окупантів та співпрацював з представниками окупаційної адміністрації. Про це повідомив речник Управління Служби безпеки України в Харківській області Владислав Абдула.

Слідство встановило, що чоловік незаконно обійняв посаду «виконуючого обов’язки директора» так званого «Балаклійського хлібоприймального підприємства». 

«Перебуваючи на цій «посаді», він налагодив контакт з представниками окупаційної влади та отримав дозволи на ведення підприємницької діяльності задля власного збагачення», — розповіли в СБУ.

Чоловік ходив на наради адміністрації окупантів у Балаклії, де йому давали вказівки про ведення господарської діяльності підприємства, отримував гуманітарну допомогу, яку потім надавав працівникам «Хлібоприймального підприємства» замість зарплати.

«Очільник» укладав договори, за якими приймав на зберігання від інших людей зерно. Крім того, він звертався до начальника «міліції» для отримання пропусків на працівників, аби ті вільно переміщувалися, попри комендантську годину.

За інформацією ГУ Нацполіції в Харківській області, чоловік обійняв посаду у серпні 2022 року. Підозрюваний — житель села Вербівка.

Слідчі оголосили чоловіку підозру за ч. 4 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до п’яти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади від 10 до 15 років та з конфіскацією майна.

Як писав KharkovNEWS.info, у січні СБУ затримала мешканця Куп’янського району, який допомагав російським окупантам вивозити українське зерно в Росію.

Джерело

Новости Харькова