Розслідувачі з’ясували, хто був комендантом Балаклії

"Офіс" російського коменданта Валерія Буслова знаходився біля катівні.

Російський комендант підписав документи, які дозволяли окупантам незаконно затримувати місцевих мешканців.

Журналісти міжнародного інформаційного агентства Reuters установили особу російського коменданта, який керував під час окупації містом Балаклія. Це 46-річний підполковник військової поліції Валерій Буслов. Відповідне розслідування опубліковане на сайті Reuters.

«Цей чоловік був військовим комендантом Балаклії, ключовою фігурою в шестимісячній окупації Росією цього східноукраїнського міста. За словами місцевої поліції, російські сили незаконно затримали щонайменше 200 цивільних осіб у місті, а в деяких випадках застосовували тортури, розповіли Reuters четверо жителів. Десятки затриманих з Балаклії та околиць залишаються зниклими безвісти, повідомила волонтер Неля Холод, яка допомагає ідентифікувати зниклих безвісти», — розповіли в інформагентстві.

Фото:  Reuters

Жителі Балаклії знали коменданта тільки за його позивним — «Граніт». Він був головним у місті під час окупації. Журналісти ознайомилися з документами, які знайшли у командному бункері неподалік Балаклії й з’ясували, що група окупантів, яка на той час знаходилася в Балаклії, була сформована з підрозділів Калінінградської області Росії. В одному з документів йшлося про Валерія Сергійовича Буслова, який виконував роль військового коменданта. Журналісти-розслідувачі зателефонували Буслову, той підтвердив, що є військовим комендантом, однак заперечив своє перебування у Балаклії.

«Коли агентство Reuters зателефонувало за номером телефону Валерія Сергійовича Буслова в Калінінграді, чоловік назвався цим ім’ям і не заперечував, що він військовий комендант. Але він заперечує, що був у Балаклії чи використовував позивний «Граніт». Про знайдений документ із зазначенням імені Буслова він сказав: «Для мене це нічого не означає», — йдеться у розслідуванні.

Фото:  Reuters

Також журналісти відправляли запити до Міноборони Росії, однак відповіді їм не надали. Reuters пише, що не бачив доказів того, що військовий комендант особисто катував людей або наказував це робити, однак він був «у безпосередній близькості» до тортур — приміщення, в якому він знаходився, був розташований через дорогу від будівлі, де били балаклійського підприємця Руслана Волобуєва та інших місцевих мешканців. Руслан Волобуєв опізнав Буслова за фото.

Один із місцевих мешканців розповів, що був свідком того, як у будівлю, де знаходився «офіс» Буслова, заводили людей у наручниках або з мішками на головах, потім їх звільнили. Руслан Волобуєв сказав, що пізніше дізнався про те, що чоловік, який увійшов до кімнати для допитів, був військовим комендантом.

Журналісти звернулися до СБУ, де повідомили, що підполковник Буслов, військовий комендант Калінінградського гарнізону Міністерства оборони Росії, був військовим комендантом Балаклії з березня по вересень 2022 року.

«Підписав низку наказів і розпоряджень, які дозволяли військовослужбовцям Збройних сил Російської Федерації та незаконних військових формувань здійснювати незаконне затримання мирного населення», — сказано у відповіді СБУ.

Фото:  Reuters

Наразі СБУ ще проводить досудове розслідування за підозрою у вчиненні злочинів російськими військовим проти мирних мешканців Балаклії. Докази ймовірних правопорушень Буслова не надали. Reuters із посиланням на власні джерела повідомило, що слідчі готують підозру Буслову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розслідувачі встановили окупанта, який розповів про вбивство жительки Харківської області

Балаклія була окупована на початку березня 2022 року, українські захисники звільнили її на початку вересня. За декілька тижнів агентство Reuters відвідало Балаклію й знайшло там «тисячі сторінок» документів, серед них були ті, що містили прізвище Буслов. Військова комендатура знаходилася в окремому будинку. Там на дерев’яній підставці для рушниць були позивні власників зброї, у тому числі «Граніт».

Розслідувачі знайшли у соцмережах фото Буслова. В одній із газет у 2019 році було сказано, що Буслов служив військовим комендантом Калінінградського гарнізону.

Будівля в Балаклії, де, за словами місцевих жителів, розташував свій штаб російський військовий комендант із позивним «Граніт». Фото:  Reuters

Місцеві мешканці розповідають, що військова комендатура прибула в Балаклію до травня. Буслов переміщався містом на «УАЗі» у супроводі двох броньованих машин. Одного разу його бачили у бронежилеті. Комендатура також займалася видачею перепусток, які дозволяли «вибраним людям» порушувати комендантську годину або їхати за місто.

Також журналістам Reuters повідомили свідки, що жителям, що шукали своїх родичів, затриманих росіянами, окупанти казали йти до «Граніту». Зокрема, до «Граніту» зверталася пенсіонерка, сина якої затримали загарбники.

«Однією з двох жительок, які сказали, що Буслов схожий на військового коменданта, була 82-річна пенсіонерка Людмила. Вона розповіла, що її сина, ветерана української армії, затримали у квітні минулого року в Балаклії, і вона неодноразово зверталася до «Граніту» та його помічника з проханням його звільнити. Вони сказали, що спробують його знайти, але так і не знайшли, за словами Людмили, яка досі не знає його місцезнаходження», — сказано в розслідуванні.

Ще один мешканець, Олександр, сказав, що його брата затримали також у квітні, він досі вважається зниклим безвісти. Олександр неодноразово ходив до чоловіка у балаклаві, який назвався «Гранітом», але так і не отримав інформацію щодо брата.

Джерело

Новости Харькова