Розмінувати будинок або ділянку: що має робити житель Харківської області

На початку треба зареєструвати заявку.

Піротехніків для розмінування у регіоні досі не вистачає.

Жителям, підприємствам або організаціям, які хочуть обстежити ділянку у Харківській області на наявність вибухонебезпечних предметів, потрібно звернутися до відповідальної особи у територіальній громаді ,Вона має оформити відповідну заявку. Потім заявку передадуть у департамент цивільного захисту населенні Харківської обласної військової адміністрації, який поставить її у чергу. Ще на початку деокупації у Харківській області створили дорадчий орган, який призначив таких відповідальних осіб у кожному населеному пункті, офіційно він був зареєстрований у квітні 2023 року.

«На даний час наказом начальника обласної військової адміністрації був створений дорадчий орган (група), який займається координацією діяльності з розмінування на території Харківської області, координує всі урядові організації і операторів протимінної діяльності. Фактично зараз у кожному населеному пункті визначена особа, яка є відповідальною за розмінування. Порядок надання заявок такий: якщо повертаються люди до територіальної громади або які там проживають і знайшли вибухонебезпечний предмет, то вони телефонують на «102» або «101». Якщо людям просто потрібно перевірити свою ділянку або підприємствам, комунальним підприємствам, організаціям, щоб упевнитися у безпечності, то потрібно надавати таку заявку до відповідальної особи у територіальній громаді, яка приймає, формулює зазначені заявки і потім надає їх до департаменту цивільного захисту. Департамент цивільного захисту у відповідності до черг розмінування та перебування підрозділів з розмінування обробляє ці заявки і включає їх у чергу для розмінування», — повідомив директор департаменту цивільного захисту Харківської обласної військової адміністрації Іван Сокол..

Однак зараз сили та засоби для розмінування на Харківщині занадто малі. Піротехнічні підрозділи проводять у першу чергу розмінування ліній електропередач. У вересні 2022 року потрібно було розмінувати понад 12 000 кілометрів ліній електропередачі. На сьогодні розміновані 4000 метрів ліній електропередачі (30% від загальної кількості). Після розмінування ділянок ЛЕП піротехніки перейдуть до ліній водопостачання та газозабезпечення. Заявки мешканці подавати можуть, однак у яку чергу до них прийдуть, невідомо.

«На даний час є план розмінування Харківської області. Є першочергові об’єкти розмінування, є друга черга, є третя», — пояснив Сокол.

Як писав KharkovNEWS.info, рятувальники Харківщини планують отримати кілька одиниць важкої техніки для розмінування. Їх хочуть увести в роботу на початку червня. Наразі територію регіону розміновують дві одиниці важкої техніки.

Джерело

Новости Харькова