Російського льотчика, який бомбардував харківську телевежу, засудили на 12 років

Максим Криштоп здійснив обстріли Харкова навесні 2022 року.

Окупант скинув на Харків авіабомби вагою 2,5 тонни.

Суд призначив покарання у вигляді 12 років позбавлення волі російському льотчику, який бомбардував радіотелевізійну станцію в Харкові. Про це повідомили у Службі безпеки України.

Засуджений — заступник командира військової частини 6-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони західного військового округу Збройних сил Росії Максим Криштоп.

За даними слідства, 6 березня 2022 року заступник командира перетнув на російському бойовому літаку Су-34 державний кордон України та бомбардував харківську телевежу. Українська армія збила літак і затримали льотчика.
 
«Для проведення повітряної атаки ворог застосував вісім авіаційних бомб ФАБ-500 загальною вагою 2,5 тонни у тротиловому еквіваленті. Самого льотчика українські захисники збили одразу після того, як він скинув бомби. Після катапультування та приземлення його було затримано», — розповіли в СБУ. Про історію цього затримання KharkovNEWS.info писав у березні минулого року.

Льотчика визнали винним за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

За інформацією Офісу генерального прокурора України, суд також задовольнив цивільні позови потерпілих — трьох товариств на суму 1,1 мільйона гривень.

Фото: Офіс генпрокурора

Як писав KharkovNEWS.info, авіанальоти на телевежу у Харкові робили за наказом росіянина, який народився у Чугуєві. У січні 2023 року Служба безпеки України заочно повідомила підозру двом росіянам, Олегу Маковецькому та Олексію Лободі, які командували обстрілом телевежі у Харкові 6 березня 2022 року.

Джерело

Новости Харькова