Росіяни поширюють фейк про південноамериканських найманців ЗСУ на Харківщині

На відео немає жодного доказу того, що це військові з Колумбії.

Російські Telegram-канали розповсюджують відео, яке видають за відзняте на Харківському напрямку.

Вони стверджують, що на Харківський напрямок нібито перекинули «колумбійських найманців», демонструючи відео із руками військового, за якими складно щось встановити.

Відео відзняте нібито від першої особи. Військовий знаходиться у бліндажі в лісі, заряджає автомат та веде вогонь з бліндажу, у відповідь теж стріляють. На відео є коментарі іноземною мовою, яку складно розпізнати. 

Як зазначили у Центрі протидії дезінформації, прямих доказів або символів, які б вказували на приналежність людини на відео до найманців із Колумбії, немає. Обличчя людини, яка веде зйомку, не видно. Також не має доказів того, що це саме Харківський напрямок. Тому відео є фейковим.

«Немає ні документів, ні символіки, ні свідчень, які могли б підтвердити цю інформацію, — зазначили у ЦПД. — Крім того, людина на відео розмовляє з акцентом, який не схожий на колумбійський, а місце зйомки не вказує на те, що це саме Харківський напрямок. Враховуючи всі вищевказані факти, Центр повідомляє, що поширюваний відеозапис — це зрежисований фейк російської пропаганди в рамках інформаційної кампанії щодо «іноземних найманців» у лавах Збройних Сил України».

Жителів просять довіряти тільки верифікованим джерелам інформації.

Як писав KharkovNEWS.info, росіяни видали сюжет десятирічної давності за обстріл Харкова 13 червня. Вони стверджували, що у Харкові обстріляли військкомат.

Джерело

Новости Харькова