Росія завдала шкоди харківському об’єднаному університету на 3,5 мільярди гривень

Пошкоджені будівлі Державного біотехнологічного університету.

Росія пошкодила лабораторний та навчальні корпуси університету, блок харчування і гуртожитки. Шкоду в корпусах за межами Харкова не порахували

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища обстежили будівлі Державного біотехнологічного університету й встановили, що внаслідок ракетних ударів Росії по ДБТУ довкіллю заподіяна шкода на суму понад 3,534 мільярди гривень. Про це повідомили екоінспектори.

«Шкоду, заподіяну державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, розраховано відповідно до «Методики визначення розміру шкоди, завданої землі, ґрунтам внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану», затвердженої наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України наказом від 4 квітня 2022 року № 167″, — пояснили у Держекоінспекції.

Держекоінспектори виявили наступні пошкодження:

  • пошкодження будівлі лабораторного корпусу університету;
  • пошкодження будівлі навчального корпусу університету по вулиці Мироносицькій, 92;
  • пошкодження будівлі тимчасового проживання студентів ДБТУ;
  • будівлі навчального корпусу по вулиці Різдвяній, 19;
  • будівлі гуртожитку по вулиці Цілиноградській, 52;
  • будівлі навчального корпусу університету по проспекту Ювілейному, 65-Г;
  • руйнування та засмічення території будівлі блоку харчування навчального містечка ДБТУ по вулиці Клочківській, 333.

Зібрані матеріали Держекоінспекція передала Спеціалізованій природоохоронній прокуратурі Харківської області.

Нагадаємо, Державний біотехнологічний університет створили у 2021 році. До його складу увійшли Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка, Харківський національний аграрний університет імені В. В. Докучаєва, Харківська державна зооветеринарна академія та Харківський державний університет харчування та торгівлі. ВИьори ректора виграв нардеп Андрій Одарченко, але він так і не склав мандат народного депутата, очолює Наглядову раду релокованого на захід України ДБТУ і ходить на засідання ВР.

Як писав KharkovNEWS.info, станом на кінець вересня збитки довкіллю Харківської області сягнули понад 83 мільярди гривень. Із них 82 мільярди гривень склали збитки за засмічення та забруднення ґрунтів, це — найбільша шкода. Також сюди входять 134 мільйони гривень — забруднення повітря внаслідок пожеж та понад 135 тисяч гривень — пошкодження зелених насаджень.

Джерело

Новости Харькова