Рік у підвалі: як живуть люди в Кутузівці на Харківщині

За інформацією: Суспільне Харків.

Жителька Кутузівки Антоніна Єна біля зруйнованого будинку. Лютий 2023 року Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

У підвалі дитсадка вже рік мешкають близько 10 жителів Кутузівки. На початку повномасштабного вторгнення тут ховалися від обстрілів понад 100 людей. Нині залишились ті, кому немає куди йти, бо їхні будинки знищені.

Село Кутузівка розташоване у п'яти кілометрах на схід від Харкова. Через нього проходить траса, яка з'єднує Харків з прикордонним контрольно-пропускним пунктом "Чугунівка" — цією дорогою у лютому 2022 року йшли колони російських окупантів.

У березні загарбники зайшли до села. Перевіряли будинки людей та забирали телефони, згадує жителька Кутузівки Антоніна Єна.

Жителька Кутузівки Антоніна Єна. Лютий 2023 року Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Окупанти грабували оселі жителів Кутузівки.

Коли зайшли до квартири Антоніни, теж хотіли забрати щось цінне.

"У мене комод відкрився, а у невістки звідти ліфчик випав. Я кажу: "Синку, можеш його собі взяти. Я його тобі подарую". А він відповідає: "Бабусю, не треба". Взяли планшет онуки", — розповідає Антоніна.

Кутузівку звільнили наприкінці травня, але війська РФ продовжили обстрілювати село до вересня — поки на Харківщині не почався контрнаступ українських сил.

Ліжка у підвалі в Кутузівці. Лютий 2023 року Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Нині Антоніна живе у підвалі — її квартира розбита. Каже, діти навесні виїхали, а вона залишилась в селі.

"Я кажу: "Виїжджайте, рятуйте дітей, а я буду оберігати будинок". Але не вберегла. Потрапив снаряд і все", — ділиться спогадами жінка.

Підвал у Кутузівці. Лютий 2023 року Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

У підвалі живе й Костянтин Скрипник разом зі своєю 61-річною мамою. Говорить: у приміщенні прибрали сирість та побілили.

Житель Кутузівки Костянтин Скрипник. Лютий 2023 року Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Тут залишилися погорільці, у яких немає будинків. У мене згорів будинок, у тьоті Тоні згорів. У Марфи квартира розбита. Жити можна, але після капітальної реставрації", — каже Костянтин.

Портрет Тараса Шевченка у підвалі в Кутузівці. Лютий 2023 року Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

На стіні підвалу висить портрет Тараса Шевченка, показує Костянтин: "Тарасика знайшов біля контори. По ньому собаки бігали. Я його відмив, приніс сюди: це наш ангел-охоронець. Аж по серцю "хлопає". Це ніби Пушкіну насрати на одне місце, знаєте. Тарас правду писав".

Спальні місця у підвалі в Кутузівці. Лютий 2023 року Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Зараз в селі живуть близько 400 людей, до повномасштабної війни було понад 1000 жителів, розповідає начальник Вільхівської військової сільської адміністрації Олександр Шмиголь.

За його словами, Кутузівка — найбільш побите обстрілами село громади.

Начальник Вільхівської військової сільської адміністрації Олександр Шмиголь. Лютий 2023 року. Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

"Так чи інакше пошкоджений кожен будинок. Якщо навіть ми стоїмо та дивимося, що будинок вцілів, але шибки, вікна, дахи зруйновані скрізь. Є будинки, які повністю згоріли, є частково пошкоджені, є менш пошкоджені. Так чи інакше кожному дісталось", — каже Олександр Шмиголь.

Зруйнований будинок у Кутузівці. Лютий 2023 року Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Шмиголь говорить, зараз в Кутузівці лагодять пошкоджені дахи та забивають вікна. У цьому жителям села допомагають комунальники.

Новости Харькова