Рік у підвалі. Харківському центру крові потрібно більше донорів

Служба крові працюватиме в укритті до кінця війни.

Великого дефіциту крові в Харкові зараз немає, але лікарі хвилюються через конкуренцію з боку приватних центрів здачі плазми. Вони пропонують донорам грошову винагороду, у той час як держава зменшує суму компенсації за донорство.

Січень, як і завжди — важкий місяць для Харківського обласного центру служби крові. «Салати та шампанське несумісні з донорством», — жартують лікарі. Цей рік не став винятком, донорів у січні традиційно менше, тож виник певний дефіцит.

50% донорів — новачки

До лютого ситуація з запасами крові традиційно вирівнюється, хоча, як і завжди, зараз бракує негативних груп. Війна внесла свої корективи — потреби Харківського центру служби крові зараз дуже залежать від обстановки на фронті. Коли йде загострення, госпіталь потребує більше запасів. А от збільшення кількості мешканців у самому Харкові на потреби майже не вплинуло.

«Ми не кажемо, що в нас немає крові, завжди є кров і для військових, і для цивільних. Але бувають дні, коли потреби різко збільшуються», — пояснив KharkovNEWS.info головний лікар Центру служби крові Вадим Яворський.

Половина донорів почали здавати кров після 24 лютого 2022 року. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

До нового року, за даними Харківської міської ради, до Центру приходило 150-170 донорів на добу. У самому центрі кількість донорів воліють не розголошувати. Але кажуть, що з початку повномасштабного вторгнення, яке триває вже майже рік, з’явилося дуже багато нових людей. До війни кров здавали переважно одні й ті ж постійні донори, зараз половина з них — харків’яни, які вперше долучилися до донорства після 24 лютого. Дуже виручають колективи — зараз до приміщення на Клочківській приїжджають організовано компаніями чи установами. Недавно кров здавали поліцейські, енергетики, члени Rotary club, працівники кондитерської фабрики, педагоги Холодногірського району.

Часто з’являються в Центрі політики та зірки. Наприклад, художник Гамлет Зіньківський не лише сам здає кров, а й створив мурал «У війни немає свята, твоя кров буде воювати», щоб популяризувати донорство саме під час новорічних світ, коли Центр традиційно відчуває дефіцит.

Попри це, у Центрі служби крові хвилюються, що кількість донорів у Харкові може зменшитись. По-перше, через конкуренцію. У місті відновив роботу комерційний центр заготівлі плазми. Лікарі прогнозують, що якась кількість їхніх донорів підуть здавати плазму туди, не розібравшись і гадаючи, що це теж — для потреб поранених і хворих.

Гамлет закликає стати донором. Фото: Харківський обласний центр служби крові

«Вони не допомагають військам і хворим, вони просто заготовляють плазму на продаж, це просто бізнес, і ця кров не має ніякого стосунку до Харківської області та України, але люди будуть іти туди до них», — хвилюється Вадим Яворський. 

Комерційна служба платить за донорство компенсацію у розмірі близько 100  гривень, у залежності від об’єму. У цей же час державні центри не мають змоги навіть компенсувати своїм донорам витрати на харчування. З 1 січня 2023 року розмір цієї компенсації зменшився з 60 грн до 40, 62 грн, у той час як продукти харчування дорожчають. З іншого боку, сума і раніше була настільки незначною, що ніяким чином не впливала на рішення стати донором — часто добровольці просили перевести цю компенсацію на потреби ЗСУ.

Є автобус та генератор

Майже рік Центр служби крові працює у підвалі. Обладнання і персонал перевели під землю після трагедії, яка сталася 25 лютого 2022 року. На другий день війни росіяни обстріляли приміщення Центру на Клочківській. Одна людина загинула, ще двоє отримали поранення — вони стояли біля будівлі, бо в ті дні бажаючих здати кров було так багато, що черги тягнулися на вулицю.

На початку війни співробітники Центру жили на роботі, волонтери привозили їм їжу та воду. Але поступово вдалося налагодити звичний робочий процес. У підвалі поклали новий лінолеум та перефарбували стіни.

«Будемо працювати в підвальному приміщенні, доки не закінчиться війна. Ви ж бачите, обстріли продовжуються, вчора обстріляли центр міста», — каже головний лікар.

Заклад забезпечений генераторами, тож процес не переривався навіть під час блекаутів. Напередодні зими волонтери про всяк випадок привезли обігрівачі та буржуйки, але тепло в будівлі є, тож у підвалі частіше можна побачити вентилятори. У крайньому випадку, коли електрики і тепла в Харкові не буде, Центр може повністю перейти в автономний режим.

Американські благодійники подарували Центру служби крові автобус на 24 місця, тому вони можуть підвозити колективи донорів, але зазвичай фірми та організації самостійно доставляють своїх співробітників. Останнім часом медики Центру служби крові почали до невеличких містечок, де збирається кілька десятків людей, що бажають стати донорами. Наприкінці грудня вони побували у Південному, де кров здали 50 чоловік, а раніше їздили у Пісочин.

Служба крові працюватиме в підвалі до кінця війни. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

У Харкові центр приймає, як і раніше, на Клочківській, 366 з 08:00 до 15:00. 

Стати донором може людина старше 18 років. Є певні обмеження: вага більша за 50 кг, відсутність хронічних серцево-судинних хвороб, інфекційних захворювань, діабету, хронічних захворювань шлунку, нирок, дихальної та імунної систем. У будь-якому разі лікарі перед здачею крові проведуть обстеження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маленький харківʼянин врятував життя батькові

За три доби до здачі крові треба відмовитись від прийому знеболювальних та аспірину, за дві доби — від алкоголю, за добу — від смаженого, жирного, молочного, бананів, яєць.

Подробиці про те, як стати донором, можна дізнатись за тел: 095 570 47 66.

Джерело

Новости Харькова