Рятувальники розказали, де цього року можна відпочивати у Харківській області

Визначено 12 місць відпочинку поблизу води.

Купатися на територіях, які були деокуповані або де велися активні бойові дії, заборонено.

Цьогоріч у Харківській області можна буде відпочивати на 12 пляжах — сім пляжів будуть відкриті в області, ще п’ять у Харкові. Місця відпочинку майже готові до відкриття, триває навчання плавців-рятувальників, після його завершення всі пляжі відкриють. На навчання ще потрібно близько чотирьох днів.

«У 2022 році на території області не було визначено жодного місця для відпочинку людей на водних об’єктах. Це було пов’язано із проведенням активних бойових дій. На сьогодні в Харкові і Харківській області вже визначено і готується до відкриття 12 місць. Це Безлюдівська селищна рада буде відкривати п’ять пляжів, Пісочинська селищна рада — один, Зміївська — один. І в Харкові буде п’ять місць для відпочинку на водних об’єктів: це на Журавлівському гідропарку — три місця, одне місце — «Петренки» та Олексіївський гідропарк», — повідомив начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління Держслужби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області Сергій Колосовський.

Зараз рятувальники та місцева влада проводять рейди на пляжах. Також триває роз’яснювальна робота. У місцях відпочинку, де цьогоріч заборонено купатися, поставили відповідні таблички. Це території населених пунктів, які були деокуповані або де йшли активні бойові дії. Зокрема, це стосується Вовчанської, Великобурлуцької, Куп’янської, Дворічанської, Ізюмської та Балаклійської громад.

«Хотів би застерегти.Там, де території деокуповані, взагалі заборонено купатися. Це не тому, що там влада не хоче визначати місця для відпочинку, тому що там є ризик від вибухонебезпечних предметів. Територія лісів, лугів, водойм. Навіть використовували дистанційне мінування, тому говорити про те, що ти зайдеш у воду і буде там безпечно — це наразі неможливо. Тому всіх хотів би застерегти: там, де територія була деокупована, там, де були активні бойові дії, взагалі заборонено заходити в ліси, узбіччя, зелена частина. Можна проходити лише по твердому покритті, там, де розміновано», — зазначив Колосовський.

Купатися дозволено у Богодухівському, Красноградському районах, частково Лозівському районі, Зміївській громаді. Однак жителям радять звертати увагу на всі написи на територіях зон відпочинку. Залишаються бази відпочинку, які цьогоріч не прийматимуть відвідувачів. Рятувальники закликають відвідувати лише визначені для водного відпочинку місця.

«Тому я хотів би ще раз звернутися до мешканців Харкова та області — я б радив всім відпочивати на водних об’єктах лише в місцях пристосованих для цього, відкритих, де є рятувальники, домедична допомога, де вам у будь-як випадку нададуть ту чи іншу допомогу. Всі інші стихійні місця, де ви можете відпочивати, заборонити кожному українцю  це неможливо по Конституції. Я б радив ужити всіх заходів безпеки — вірно вибрати місце, щоб там не було течії, правильно відпочивати без вживання алкогольних напоїв (майже всі утоплення через алкогольні сп’яніння та неправильну поведінку у воді)», — сказав Колосовський.

Як писав KharkovNEWS.info, станом на 3 червня пляжі у Безлюдівці не відповідали санітарним нормам. Їх перевірили співробітники Держпродспоживслужби.

Джерело

Новости Харькова