Рятувальники Харкова отримали евакуатор на заміну знищеній спецтехніці та адаптували його для розбору завалів

За інформацією: Суспільне Харків.

Водій-рятувальник Юрій Тесленко. Суспільне Харків/Євген Гертнер

"Є лебідки, по 22,5 тонни кожна. Довжина кожної лебідки — 50 метрів. Дозволяє нам і розбирати конструкції, й евакуювати транспортні засоби", — розказав Тесленко.

Вперше евакуатор використали для розбору завалів 22 червня, каже водій-рятувальник: тоді після авіаудару по центру Харкова ним демонтували часткову зруйновану аварійну частину будівлі.

Наслідки удару по житловому будинку в Основ’янському районі Харкова, 22 червня 2024 року. Суспільне Харків/Тарас Ібрагімов

Конструкцію демонтували тросом на безпечній відстані — так рятувальники менше ризикують своїм життям й економлять час, каже начальник аварійно-рятувальної частини Сергій Рашевський.

"Перебувати під цією частиною будівлі — вона консольно висить і в будь-який момент може зруйнуватися — бути під нею, звичайно, небезпечно. Ми завжди виконуємо роботи з ризиком для життя, але ця техніка дозволяє їх мінімізувати", — розповів Рашевський.

Начальник аварійно-рятувальної частини Сергій Рашевський. Суспільне Харків/Євген ГертнерНа ній є пульти управління, як дозволяють швидко розгорнути евакуатор на місці. Є спеціальне спорядження для евакуації машин, навіть якщо немає коліс. Трос розгортається не тільки горизонтально, а й під кутом — тому можна використовувати для розбору завалів. Можливості дозволяють демонтувати конструкції на будівлях висотою до шести поверхів.

Харківські рятувальники опановують новий вантажний евакуатор від благодійників, Харків, червень 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

За словами начальника частини, рятувальникам в умовах війни не вистачає тяжкої спецтехніки. Частина тієї, що була в роботі до повномасштабного вторгнення Росії — знищена обстрілами.

Знищена внаслідок обстрілів росіян спецтехніка ДСНС, Харків, червень 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

За даними харківського управління Держслужби з надзвичайних ситуацій, за час війни російськими обстрілами пошкоджено понад 70 одиниць техніки. Зокрема, автівки рятувальників згоріли під час подвійного удару "Шахедами" 4 квітня, коли загинули троє рятувальників.

"Ми розуміємо, що ці обстріли спрямовані на те, щоб загинули наші співробітники, щоб, мабуть, ми не виконували свої обов’язки. Але цього відбутися не може. Ми все одно виконуємо свої задачі, рятуємо людей, демонтуємо будівлі", — говорить Рашевський.

Харківські рятувальники опановують новий вантажний евакуатор від благодійників, Харків, червень 2024 року. Суспільне Харків/Євген Гертнер

Нині, говорить Рашевський, спілкуються із благодійниками з-за кордону, щоб ті допомогли із купівлею спецтехніки, щоб рятувати життя людей під час російських атак.

Читати ще

Читати ще «Наша зброя — очі та металодетектор». Як розрахунок з Полтавщини розміновує деокуповану Балаклійщину Харківської області

Читати ще Німецький рятувальник Нільс Таль, який допомагає гасити пожежі після обстрілів Харківщини, передав ДСНС пожежну машину

Новости Харькова