Пригоди Добродара і Чикаго. Чому в Харківській області не вдається перейменування

Жителі Чкаловського не хочуть бути нежурилівцями.

Верховна Рада не дозволила перейменувати селище Чкаловське на Чикаго, а проти назви Нежурилівка повстали місцеві мешканці. У Первомайському тим часом триває топонімічний серіал: жителі міста вкотре проголосували за нову назву. 

Перейменування міст та селищ Харківської області виявилося справою на роки. Із 2022-го жителі Первомайського обирають нову назву міста — і досі не можуть обрати. У Чкаловському перейменування теж іде зі скандалом. На черзі — непроста задача знайти нове ім’я Краснограду.

Чикаго, Нежурилівка і Пролісне 

На правому березі річки Гнилиця, між Чугуєвом та Куп’янськом, знаходиться невеличке селище Чкаловське. Власне, селищем Чкаловським воно стало в 1977 році, до цього тут був радгосп «Індустріальний», а ще раніше — кілька малих хуторів. Радянський комбриг Валерій Чкалов обіймав керівні посади в СРСР, тож селище, назване його іменем, повинні були перейменувати ще в 2015 році, але лишили як є. 

До перейменування повернулися минулого року. У місцевій адміністрації вибрали традиційний варіант — Слобідське. А от місцева молодь запропонувала свій — Чикаго. Так уже давно неофіційно називають селище Чкаловське, хоча й ніхто не знає, чому саме. Ці дві назви і відправили до Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. 

«Чикаго відразу не розглядалося, а населених пунктів Слобідське в країні багато, і в Харківській області в тому числі. Депутати вирішили звернутися до історичного минулого і назвати селище Нежурилівка», — розповіли у Чкаловському виконкомі селищної ради.  

Чкаловці радяться про нову назву. Фото: Чкаловська селищна рада

Ця назва — історична, її запропонував Український інститут національної пам’яті. Так називався один з хуторів, на місці якого у 20-ті роки минулого сторіччя постав радгосп. Але тут вже збунтувалися місцеві жителі, яким назва категорично не сподобалася. Активісти зібрали 1333 підписи і надіслали на ім’я місцевого голови листа, в якому просили їхнє Чкаловське так не називати. Листа перенаправили до Верховної Ради, і там дали жителям можливість запропонувати якійсь інший, альтернативний варіант. Зараз у селищі голосують за такі пропозиції: Українське, Незламне і Пролісне. Остання назва утворена від назви залізничної зупинки, що знаходиться неподалік.

«Те, що вони пропонують, цілком відповідає діючому законодавству. У даному випадку все буде залежати від активності громади і її здатності обґрунтувати свою пропозицію. Мені ж особисто завжди шкода, коли громада не сприймає історичну назву Нежурилівка. Це, дійсно, не масове Слобожанське чи Слобідське. Усі наші селища українські в Україні і слобідські на Слобожанщині, а Нежирулівка тут була б така одна. Унікальні назви треба берегти», — прокоментувала ситуацію представниця Інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова.  

Голосування проходить у Телеграм-каналі громади, завершиться 2 квітня. У ньому вже взяли участь 726 чоловік. 69% проголосували за Пролісне.

Первомайський заходить на нове коло 

Процес перейменування міста Первомайський у соцмережах вже жартома називають «Санта-Барбарою», бо цей «серіал» тягнеться з літа 2022-го року. Історичне Лихачове у цьому випадку не підходить, бо походить від імені російського поміщика, тож довелося вигадувати інші варіанти: Добродар, Холоднояр та Хлібодар. Місцеві жителі проголосували за Добродар, але з цей варіант не схвалили у Верховній Раді (причина — занадто часто використовують у комерції).

Первомайці змушені були голосувати по новому колу: їм на вибір запропонували Янголів, Златопіль, Звитяжний. Жодна з цих назв не має стосунку до місцевої топоніміки. Голосування тривало 10 днів — у місцевому ЦНАПі та на онлайнплатформі. У ньому взяли участь усього 911 мешканців громади, більшість голосували онлайн. За підсумками голосування перемогла назва Златопіль із кількістю 425 голосів. Друге місце за назвою Звитяжин, кількість осіб, що віддали їй перевагу, склало 259 осіб, та третє місце посіла назва Янголів із кількістю 227 голосів.

Підрахунок голосів у Первомайському. Фото: Первомайська міськрада

«Ця тенденція спостерігалася весь минулий тиждень, саме місце Златопіль, цій назві мешканці віддавали перевагу. Цей процес відбувся, остаточне рішення будуть приймати депутати Верховної Ради, можливо, визначать свої якісь пріорітети», — розповів перший заступник Первомайського міського голови Антон Орєхов.

На міській сесії результати цього голосування вже затверджувати не потрібно — рішення ухвалюватиме профільний парламентський комітет. Цього року народним депутатам треба перейменувати ще і Красноград — там місцеві жителі, так само як і у Чкаловському та Первомайському, не у захваті від такої перспективи і вже писали звернення до Комітету з проханням лишити все, як є. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова