Позбулися Пушкіна: в Харкові нарешті дерусифікували драматичний театр

Чотири спроби знадобилось депутатам Харківської облради щоби перейменувати Харківський російський драматичний театр ім. Пушкіна.

«За» проголосували 89 депутатів.

На сьогоднішній позачерговій сесії Харківської обласної ради серед трьох десятків питань було винесене і перейменування культурного закладу.

У пояснювальний записці йшлося про те, що колектив вкотре наголошує на тому, що хоче працювати за законами України, включив до свого репертуару твори українських письменників, також діючі вистави, які йшли російською мовою перекладаються українською мовою.

Через Пушкіна не відбулися дві сесії обласної ради, а на третій не вистачило голосів навіть на включення питання до порядку денного. Сьогодні, з четвертої спроби, депутатам вдалося ухвалити рішення. 

«Звершилося! Нарешті театр пушкіна у Харкові перейменовано!!! Тепер у назві театру нема ні слова «російський», ні слова «пушкін», — написала у Facebook депутатка Харківської обласної ради Галина Куц.

Відтепер заклад матиме назву «Харківський академічний драматичний театр». 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Пушкін «помножив на нуль» депутатів Харківської обласної ради: друга сесія, яка не відбулася, і її наслідки

Рішення прокоментував і очільник ХОВА Олег Синєгубов: «Росіяни майже рік демонструють своє справжнє ставлення до культурного фонду та історичних пам’яток Харкова – рівняють місто з землею, знищують культурні надбання, самі ж цілять у будівлі, що названі на честь їхніх письменників та діячів. Тільки у березні цей театр тричі потрапляв під ворожий обстріл: тоді росіяни пошкодили приміщення художнього цеху, вибухова хвиля вразила вікна, двері. Нація вандалів, яка не шанує минуле, і яка не заслуговує на майбутнє». 

У середині грудня відомі харків’яни написали відкритого листа Президенту України Володимиру Зеленському, де називають Пушкіна загрозою національної безпеки України і просять допомоги у тому, аби вичавити Пушкіна з мапи Харкова. 

Джерело

Новости Харькова