«Повинно все наше бути»: жителі Ізюма про перейменування вулиць після деокупації

За інформацією: Суспільне Харків.

Деокупований Ізюм на Харківщині. Грудень 2022 рік. Фото: Лариса Говина / Суспільне Харків

Майже 200 топонімів, пов’язаних із Росією, планують перейменувати в Ізюмі. Процес дерусифікації розпочали із поновленням роботи міської влади, уже замінили 50 назв. Суспільне Харків зібрало думки жителів Ізюма про перейменування.

Одна з вулиць, яка раніше мала ім’я радянського маршала Федоренка, тепер названа на честь дитячого письменника Володимира Вакуленка. Його під час окупації вбили росіяни.

На цій вулиці живе Василь Баліцький.

"Прізвище знайоме, але так не знаю, чий він, хто він, як він, кажу правду. Я не проти, але і не за", — говорить Василь.

Житель Ізюма Василь Баліцький. Грудень 2022 рік. Фото: Суспільне Харків

Аліна Дубова живе на вулиці Романа Ратушного — розвідника, який поліг у боях за Ізюм.

"Не знаю, хто такий Роман Ратушний, нічого. Уся інформація, що була на Facebook, що будуть перейменувати — і все. До цього ставлюся позитивно. Я думаю, так і треба, це залишиться у нас в пам'яті. Це ж герої наші", — говорить Аліна.

Жителька Ізюма Аліна Дубова з дитиною. Грудень 2022 рік. Фото: Суспільне Харків

На цій вулиці живе і Тетяна Мірошніченко, яка народилася в Ізюмі.

"Звичайно, я знаю. Перейменовують на честь Романа Ратушного. Це наш хлопець з України. Ми не проти, звичайно, а чого? Повинно все наше бути", — говорить Тетяна.

Жителька Ізюма Тетяна Мірошніченко. Грудень 2022 рік. Фото: Суспільне Харків

Вулицю, на якій живе Віктор Жуков, також перейменують. Чоловік про це не чув.

"Якби нам зараз пенсії додали, хоча б три тисячі — я б залюбки. Нам тут залишилося жити, може, кілька годів… А так, я не знаю", — каже Жуков.

Деокупований Ізюм на Харківщині. Грудень 2022 рік. Фото: Лариса Говина / Суспільне Харків

Житель Ізюма Віктор Степанов про перейменування вулиць чув, але нових назв ще не знає: "Уявлення не маю, хто такий Роман Ратушний. Мені різниці… Головне, щоб був мир!" — каже Степанов.

Олександр живе на вулиці 60-ї Гвардійської Дивізії. Її також перейменують.

"А що ми знаємо про "Азов", якщо у нас не було ні світла, ні якогось зв'язку? Телевізорів немає, нічого немає. У нас вулиця названа на честь гвардійців, які нас від фашистів звільняли, то яка тепер різниця?" — каже Олександр.

Житель Ізюма Олександр. Грудень 2022 рік. Фото: Суспільне Харків

З мапи прибирають вулиці, які названі на честь радянських полководців, російських письменників та міст країни-агресора. Натомість в Ізюмі тепер є вулиці Симона Петлюри, Степана Бандери, Захисників України, полку "Азов", каже заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

Деокупований Ізюм на Харківщині. Грудень 2022 рік. Фото: Лариса Говина / Суспільне Харків

"Треба спочатку вмити обличчя, от ми вмиваємо обличчя нашого міста від усього, що пов’язане з ворогом. Вони не лише людей катували, вони катували місто", — каже Мацокін.

Що відомо

  • Армія РФ руйнувала Ізюм з літаків та артилерії від березня. У місті зруйновані головні адміністративні будівлі, а також житлові багатоповерхівки. Місто наприкінці березня окупанти взяли в облогу, 1 квітня у Генштабі повідомили, що росіяни захопили Ізюм.
  • Під час контрнаступу у вересні 2022 року Збройні сили України звільнили місто від загарбників. За участі президента України над містом підняли український прапор.
  • В Ізюмі почали процес перейменування топонімів, які пов'язані з Росією. У грудні на засіданні топонімічної комісії Ізюма узгодили перейменування 22 топонімів міста.
Новости Харькова