Постійна увага і напруга: сапер тероборони Харкова розповів про небезпеку роботи

Фахівці кожного дня виїжджають на завдання по розмінуванню.

Сапер окремої бригади Територіальної оборони міста Харкова розповів про буденну для нього роботу.

«Кожен день виїжджаємо. Іноді прості завдання, на кшталт сигнальних мін. Але часто мова про нерозірвані боєприпаси. РПГ-7, снаряди від «Урагану» з бойовою частиною. Нейтралізуємо і рухаємося далі. Базова рутина — перевірка невідомих територій», — розповідає сапер.

Коли фахівці отримують завдання, перевіряють кожну травинку та камінь на розтяжки, міни, касетні боєприпаси. За день «нагулюють» по кілька кілометрів.

Щодня сапери наражаються на небезпеку. Фото: Сили територіальної оборони ЗСУ

«Постійна увага і напруга, навіть працюючи з зондом, можна побачити протитанкову міну, але не побачити міну «Лепесток», вона маленька. Під час перевірки на 100% сконцентрований, бо «око замилюється» і ти можеш не пропустити дрібничку яка вибухне тобі в обличчя або в ноги, тому робимо постійно паузи та відпочиваємо», — ділиться розміновувач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куп’янськ і Харків закидані касетними мінами: сапер розповів про розмінування деокупованих територій 

Саперу потрібно бути уважним до деталей. Він має відразу звертати увагу і запам’ятовувати незвичні предмети, стрічки, дроти, металеві прутки.

Харківщина — найзабрудненіша вибухівкою територія. Фото: Сили територіальної оборони ЗСУ

«Сапер повинен бути ще й спокійним флегматиком, адже в його діях не можна поспішати, а навпаки — неквапливо бути дуже уважним до всіх дій та дрібниць», — підсумував боєць.

Нагадаємо, Харківщина є однією з найнашпигованішою вибухівкою областю України. Щодня фахівці розміновують десятки небезпечних предметів, тим не менш цивільні наражаються на небезпеку. 

Джерело

Новости Харькова