«Понівечений, але нескорений». Зеленський у новорічному зверненні згадав Харків

Президент подякував незламним регіонам України.

У новорічному привітанні президент Володимир Зеленський підбив підсумки 2022, який назвав роком України. 

Володимир Зеленський згадав початок повномасштабного вторгнення — 24 лютого, коли більшість українців прокинулась від звуку ворожих обстрілів.

«24 лютого мільйони з нас зробили вибір. Не білий прапор, а синьо-жовтий стяг. Не втеча, а зустріч. Зустріч ворога. Опір і боротьба». 

Цей день став і початком творення перемог, — зазначив президент.

«Ми перемогли паніку. Не розбіглись, а зібралися. Ми перемогли сумніви, зневіру, страх. Ми повірили в себе й у свої сили. Збройні Сили України. Розвідку. Нацгвардію. СБУ. ССО. Прикордонників. Тероборону. ППО. Поліцію. ДСНС. Усі наші сили оборони й безпеки. Я пишаюся вами всіма, наші воїни!»

Українці не втратили життя, домівки, землі — їх забрали російські вбивці, терористи і загарбники.

«Цей рік поранив нас у серце. Ми виплакали всі сльози. Прокричали всі молитви».

Без зайвих слів президент перерехував знакові події війни: «Ранок 24 лютого. Гостомель. Буча. Ірпінь. Бородянка. Харків… Оборона Києва. Харків… Ізюм, Балаклія й Куп’янськ».

Володимир Зеленський згадав звитяги окремих людей, а також подякував незламним містам, зокрема Харкову. 

«Ми б’ємось як одна команда – уся країна, усі наші регіони. Я захоплююся вами всіма. Я хочу подякувати кожному незламному регіону України. 

Харків. Понівечений, але нескорений. Ви довели ворогу, що бути поруч територіально не означає бути поруч ментально. Харків – це українське місто. Місто-герой».

Президент підкреслив, що 2022 став роком, коли Україна змінила світ, а світ відкрив Україну.

«Нам казали: капітуляція. Ми обрали контрнаступ! Нам казали йти на поступки та компроміси. Ми йдемо у Євросоюз і НАТО».

Вітаючи з Новим роком, президент побажав українцям одного — перемоги: «І це головне. Одне побажання для всіх українців».

А також побажав щоб 2023-й став роком повернення наших людей: воїнів, полонених, переселенців; і окупованих земель.

«І щоб у звітах біля цифри 100 тисяч знищених ворогів, тисяч одиниць знищеної російської техніки з’явилася наша головна цифра і головний успіх – 603 тисячі 628 кілометрів квадратних. Площа незалежної України, як це було з 1991 року. Як це буде завжди».

Відеопривітання супроводжувалось кадрами, зокрема Харківщини: обстрілів і оборони Харкова, понівеченої Північної Салтівки, укриття в метрополітені, звільнення Ізюму і Куп’янська.

Джерело

Новости Харькова