«Понад 50% регіональних газет припинили існування»: яка ситуація зі ЗМІ на Харківщині

За інформацією: Суспільне Харків.

Волонтери роздають газети на деокупованій території Харківщини, 2022 рік. Фото: Куп’янська міська військова адміністрація

Понад половина друкованих регіональних видань Харківської області припинили роботу. Найбільше — у Куп'янському районі.

Про це в ефірі Українське Радіо Харків розповів секретар НСЖУ, керівник медіа "Обрії Ізюмщини" Костянтин Григоренко.

Друковані ЗМІ

Прогноз, який я озвучував у 2022 році, справдився. Понад 50% регіональних газет припинили своє існування. Найбільше закрилося й не виходить газет у Куп'янському районі. В Ізюмському районі з чотирьох газет припинили вихід дві газети у Боровій і Балаклії, у Красноградському — також із чотирьох газет дві припинили випуск, у Лозівському районі з трьох регіональних газет припинила вихід одна газета, у Харківському районі з трьох газет припинили випуск двох, у Чугуївському районі з чотирьох три припинили свій вихід, лише "Зміївські вісті" виходять, і в Богодухівському районі з п'ятьох газет припинила вихід лише одна. 15 районних газет припинили своє існування.

Радіо та телебачення

На січень місцеве телебачення — ТРК "Надія" у Первомайському, медіа "Зміїв" у Змієві — це кабельне мовлення. Ефірне цифрове мовлення — телерадіокомпанія "Вектор", місто Лозова. Всього три телерадіокомпанії на всю Харківську область, якщо не рахувати Харків.

Що стосується радіомовлення: аналогічна ситуація: три радіокомпанії сьогодні мовлять в ефірі — це "Терра-медіа" у Лозовій, ТРК "Лозова" — це комунальне радіомовлення і радіо "Центр", місто Красноград.

На деокупованих територіях, на жаль, не відновилися ні радіомовлення, ні телевізійне мовлення місцевих мовників.

На прикладі Ізюма скажу, що можливості дивитися телебачення Т2, як раніше, немає. Єдиний плюс — чуємо Українське Радіо.

В Ізюмі не у всіх є доступ до сталого інтернету. Групи у месенджерах все ж не можуть замінити офіційні засоби інформації, де надається перевірена інформація.

В Ізюмі через тиждень після повної окупації міста окупаційна "влада" відновила мовлення, захопила обладнання комунального підприємства радіо "Ізюм", знайшла прибічників і почала випускати інформаційну листівку. Вони об’їжджали та спонукали до співпраці журналістів, які залишилися з різних причин на окупованій території, пропонували зарплату.

Ми пишаємося, що ніхто з наших перевірених колег не потрапив до списку колаборантів, не пішов на співпрацю.

Потреби ЗМІ під час війни

Держава, особливо в час воєнної агресії, повинна підтримувати засоби масової інформації. Пропоную, щоб органи влади укладали договори на висвітлення своєї діяльності, надавали інформацію, фінансову підтримку, щоб українське слово і в друкованому вигляді, і в ефірах постійно звучало.

12 друкованих видань на Харківщині майже на волонтерських засадах виходять.

В Ізюмі, наприклад, пошкоджена телевежа, це відразу позначилося на прийомі радіо- й телесигналів. Держава має встановлювати потужні передавачі.

Людей цікавить довідкова інформація: де вони можуть отримати елементарні послуги, розлад руху автобусів, потягів, де надаються послуги ЦНАПів, медзакладів тощо. Дуже великий попит щодо допомоги міжнародних організацій Червоного хреста й ООН.

Автор: Роман Кривко

Новости Харькова